Activități creativ - interactive cu copiii

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 23 Iunie 2018

35 de copii din localitatea timișeană Șag au ales să-și înceapă vacanța de vară prin participarea la activități creative și recreative. Astfel, timp de o săptămână, cei mici au reușit să realizeze o simbioză între materiile realiste și cele din aria creativ-artistică, împreună cu părinții sau bunicii lor, la un atelier de pictură pe sticlă.

În cadrul acestui atelier creativ și interactiv, copiii au avut oportunitatea de a învăța: noțiuni de bază despre arta naivă; tehnica de lucru a icoanelor pe sticlă; ce înseamnă tradiția iconografică, cum se transmite și importan­ța ei în creștinism; cum să combine culorile pentru a obține nuanțele potrivite; cum să folosească instrumentele și materialele specifice picturii pe sticlă. Tot în cadrul acestei activități de educare prin artă, cei mici, pe lângă faptul că s-au relaxat în timp ce pictau, au învățat să lucreze în echipă și să socializeze cu ceilalți copii.

„Am avut bucuria ca, timp de o săptămână, curtea bisericii noastre să fie animată de 35 de copii care au ales să-și înceapă vacanța de vară nu în alt mod, ci prin rugăciune, știind faptul că icoana este o rugăciune pictată. Totodată, încercăm ca acestor copii să le punem spre medi­tație această taină a bisericii noastre, care este icoana”, a men­ționat părintele paroh Florin Băran.

Fără echivoc, creativitatea este un proces de învățare aparte, iar introducerea unei ponderi mai mari de activități artistice în programul zilnic de studiu al copiilor eficientizează procesul de învățare al acestora. Nu întâmplător toți copiii sunt entu­zias­mați de aceste activități creative, care, pe lângă faptul că destind, dezvoltă imaginația și gândirea, contribuind la dezvoltarea personală, la îmbunătățirea și consolidarea relațiilor dintre ei.

„Elevii Școlii Gimnaziale Șag au răspuns foarte bine la apelul făcut de preotul paroh Florin Băran, apel pe care l-am făcut și eu în cadrul festivității de premiere de la sfârșitul anului șco­lar, unde atât elevii, cât și pă­rinții au fost foarte bucuroși când au aflat această veste legată de tabăra de pictură”, a spus prof. Cosmin Radu, directorul Școlii Gimnaziale Șag.

În urma participării la atelierul de creație, cei 35 de copii au reușit să se familiarizeze cu o serie de concepte noi, cu infor­mații mai puțin cunoscute legate de iconografia ortodoxă, dar și cu specificul unor culturi zonale diferite, dezvoltând o capacitate sporită de înțelegere a diversi­tății polifonice a tradiției iconografice.

Atelierul de pictură „Icoana, în suflet de copil” din Parohia Șag este înscris în agenda culturală a Primăriei Șag.

„De mult timp există un parteneriat între Biserica Ortodoxă din localitatea Șag și Primărie, aceasta din urmă fiind cea care sprijină prin activitatea sa atât școala, cât și biserica. În calitate de referent cultural al Primăriei Șag, am prevăzut în agenda culturală pe anul 2018 două evenimente importante care să cuprindă atât biserica, cât și școala. Primul eveniment s-a desfășurat la sărbătoarea Sfintelor Paști, când a avut loc prima ediție a Festivalului coral «Cântecele Învierii», iar cel de-al doilea eveniment se referă la această tabără de pictură, tot la prima ediție. Sperăm că, de acum înainte, să ducem împreună cu biserica și școala această tabără cât mai mulți ani!”, a reliefat Daniel Precum, referent cultural în cadrul Primăriei Șag.