Activităţi cu tinerii la final de vacanţă în Arhiepiscopia Aradului

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 05 Septembrie 2018

Copii din mai multe parohii arădene au participat în ultima săptămână a anului bisericesc la o tabără organizată de Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Aradului. Au participat copii din localităţile Dorgoş şi Felnac, judeţul Arad.

Tabăra s-a desfășurat la Centrul social „Sfânta Cuvioasă Parascheva” al Arhiepiscopiei Aradului, într-un sat liniștit, înconjurat de peisaje deosebite. Activitatea a avut și un caracter social, întrucât au participat și copii din familii defavorizate, unele aflate în incapacitatea de a oferi condiții minimale de subzistență, creștere și educație. 14 partici­panți au fost copii din localitatea Felnac. Coordonatorul întregii activități a taberei a fost părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului. Un ajutor însemnat în organizarea taberei a venit și din partea părintelui Petrică Stelian Ungur de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Felnac.

Timp de o săptămână, copi­lașii au avut un program bogat în activități educative și distractive, o săptămână în care au învățat rugăciuni noi, au învățat meșteșugul icoanelor și ce reprezintă ele; au socializat cu copii din Parohia Dorgoș și cu alți copii dintr-un centru de plasament din Lipova, cu care s-au întâlnit și au avut activități în localitatea Varnița, un sat ascuns în inima pădurii, care adăpostește mai puțin de 10 suflete; au făcut drumeții și activități de ecologizare, rămânând departe de tehnologia pe care câteodată micii creștini o folosesc în exces; au făcut pelerinaje la bisericile din Dorgoș, Chelmac, Pătârș, precum și la Basilica Maria-Radna din orașul Lipova. Ultima zi a fost una de recreere în stațiunea Băile Lipova, unde au văzut locul în care se îmbuteliază vestita apă de Lipova și au profitat și de bazinele din ștrandul cu același nume, seara închein­du-se cu povești și cântece la un foc de tabără.

Această tabără a fost benefică și a avut rolul de a responsabiliza și dezvolta pe viitor acțiunile copiilor care au intrat într-un nou an atât școlar, cât și bisericesc, pornind astfel cu un elan profesional și duhovnicesc, cu un suflu nou, încărcându-se din aceste activități bune pentru trup, minte și suflet.

La final, preotul paroh Valentin Săvușca le-a mulțumit copiilor pentru ascultare și clipele frumoase petrecute împreună, precum și preotului Petrică Ungur și voluntarilor care au ajutat la transport și la activitățile educative.