Activităţi cu vârstnicii la Centrul „Sfântul Nicolae” din Mociu, Cluj
Centrul de îngrijire şi asistenţă „Sfântul Nicolae” din Mociu, judeţul Cluj, funcţionează din decembrie 2001 şi este un proiect comun al Bisericii Ortodoxe, respectiv Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului, şi Consiliului Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.
De câţiva ani, în localitatea Mociu îşi desfăşoară activitatea un centru social destinat persoanelor vârstnice care au nevoie de asistenţă socială, religioasă şi activităţi ocupaţionale. Centrul este parte a Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine „Christiana” - filiala Cluj. Pregătirile au început încă din anul 1999, când a fost achiziţionată şi reamenajată clădirea actuală.
„În Centrul de Îngrijire şi Asistenţă «Sfântul Nicolae» sunt îngrijite 25 de persoane vârstnice, cu venituri reduse, indiferent de confesiune. Dosarele de înscriere sunt studiate de o comisie specială, din partea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului Cluj, unul dintre partenerii şi susţinătorii permanenţi, alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, conform celor precizate de protopopul de Cluj I, Dan Hognogi.
„Parohia Ortodoxă Română din localitatea Mociu, judeţul Cluj, este condusă de părintele Iustin Câmpean, care este şi directorul Centrului, un om cu suflet mare şi un foarte bun gospodar, fiind iubit şi respectat de către toţi beneficiarii centrului. Din punct de vedere administrativ, Parohia Mociu aparţine Protopopiatului Ortodox Român Cluj I”, după cum a mai menţionat protopopul Dan Hognogi.
Asistenţă socială şi duhovnicească
Persoanele care sunt primite în Centrul de îngrijire şi asistenţă „Sfântul Nicolae” din Mociu, beneficiază de o gamă largă de servicii şi activităţi, care acoperă toate nevoile acestora, în fiecare zi. Îngrijirea şi supravegherea este asigurată de cei 16 angajaţi ai centrului. Asistenţa socială şi activităţile cultural-recreative, catehetice şi de consiliere sunt oferite prin asistentul social al Protopopiatului Cluj I, pr. Florin Ignat. Activităţile care se desfăşoară împreună cu angajaţii din centru sunt următoarele: activităţi de grădinărit şi îngrijirea animalelor din centru; proiecţii de filme, zile culturale, festivităţi, zile de naştere; schimb de experienţă cu alte centre din cadrul Direcţiei de Asistenţă socială şi Protecţia copilului Cluj; pregătirea prescurilor pentru Sfânta Liturghie; jocuri, pelerinaje pe la mănăstiri, excursii la obiective turistice.
Pr. Florin Ignat, asistentul social al Protopopiatului Cluj I, deserveşte o dată pe săptămână şi Căminul din Mociu, unde, pe lângă consilierea duhovnicească pe care o oferă celor vârstnici, organizează cu beneficiarii următoarele activităţi: lecturi duhovniceşti, confecţionarea unor obiecte festive, mărţişoare, felicitări, metaniere, icoane-litografii, ciorapi de lână, goblenuri, mărgele, obiecte pentru decor şi diferite ornamente.
Pentru alinarea suferinţelor trupeşti şi sufleteşti şi consiliere pastorală, pr. Iustin Câmpean săvârşeşte periodic Taina Sfântului Maslu, la care participă toţi beneficiarii centrului şi alte persoane din localitate.
„Vâstnicii de la Centrul de îngrijire şi asistenţă «Sfântul Nicolae» din Mociu sunt foarte receptivi la toate activităţile care se desfăşoară în Centru şi îşi mărturisesc bucuria că fac parte dintr-o familie mare şi iubitoare”, a mai menţionat protopopul Dan Hognogi.
Proiect al Asociaţiei Filantropice „Christiana”
În anul 1999 Asociaţia Filantropică Medical – Creştină „Christiana” aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a iniţiat un proiect care îşi propunea să vină în sprijinul persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Astfel, s-a amenajat un imobil în localitatea Mociu, județul Cluj cu destinaţia Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice. Acesta a fost dat în folosinţă în anul 2001 şi găzduieşte în prezent un număr de 26 de persoane vârstnice aflate în dificultate, cărora li se acordă servicii socio-medicale, găzduire, îngrijire personală, recuperare, socializare, indiferent de apartenenţă religioasă şi etnică. Protopopiatul Ortodox Român Cluj I oferă servicii de consiliere persoanelor vârstnice prin intermediul asistentului social teolog din cadrul Biroului de Asistenţă Socială al Protopopiatului.