Activități culturale și pastoral-misionare în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 29 Iunie 2021

În zilele de 26 și 27 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat la manifestări dedicate Zilei drapelului național și a efectuat o vizită pastorală în Insula Mare a Brăilei. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit Capela memorială „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” din apropierea localității Frecăței și a binecuvântat Centrul pastoral pentru tineri și casa parohială din această localitate brăileană.

În grădina Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos s-a desfă­șurat duminică, 27 iunie 2021, concertul „Drapelul - sfânt odor și Dunărea de dor”. Evenimentul cultural-artistic reprezintă rodul unei frumoase cooperări dintre Muzeul eparhial și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.

La concertul susținut de orchestra, corul și baletul Teatrului liric gălățean, sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat un cuvânt de mul­țumire pentru această manifestare culturală de excepție.

Prin acest eveniment, Teatrul Național de Operă și Operetă din Galați și-a încheiat stagiunea lirică 2020-2021.

De asemenea, sâmbătă, 26 iunie 2021, în municipiul Brăila s-au desfășurat mai multe manifestări dedicate sărbătorii Zilei drapelului național. Acti­vitățile au debutat la Catedrala „Nașterea Domnului” din oraș, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit slujba de binecuvântare a drapelului național al României, în prezența autorităților civile și militare.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre însemnătatea celor trei culori ale drapelului, evidențiind că acest simbol al națiunii române trebuie păstrat și transmis cu sfințenie tinerelor generații.

În continuare, drapelul a fost purtat către Piața Independenței, unde a avut loc ceremonia de arborare. Manifestări similare s-au desfășurat și în orașul Galați, ne-a transmis părintele Rareș Bucur.

În aceeași zi, Înaltpreasfinția Sa a efectuat o vizită pastorală în Insula Mare a Brăilei, unde a sfințit Capela memorială „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” din apropierea localității Frecăței.

După slujba de sfințire a capelei, ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți cei care au trecut la cele veșnice în lagărul „Salcia” din Insula Mare a Brăilei.

De la Salcia, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a mers în localitatea Frecăței, unde a binecuvântat Centrul pastoral construit pentru tineri. Așeză­mântul parohial are în componență și o bibliotecă, amenajată special pentru elevii din zonă, precum și o casă parohială.

Cu acest prilej, preotul paroh Paul Stroe și Roxana Stoica au primit diplome de vrednicie. De asemenea, primarul localității a primit distincția „Vrednicia andreiană”.