Activități dedicate vârstnicilor în octombrie

Un articol de: Gabriel Cosmin Mariș - 10 Octombrie 2016

În cadrul Arhiepiscopiei Aradului s-a desfășurat, la inițiativa Asociației Filantropia Arad, programul filantropic „Ceai bun de suflet”, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Acest program, realizat împreună cu părintele Ioan Măcean și părintele Aurel Jigovan, care se îngrijesc de persoanele vârstnice, propune în toată luna octombrie implementarea în parohii a unor activități dedicate persoanelor vârstnice de pe cuprinsul întregii Arhiepiscopii a Aradului.

Anul acesta, reprezentanții asociației, împreună cu un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad, au petrecut mai multe ore împreună cu persoanele aflate în Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC) Arad. Grupul misionar a vizitat toate pavilioanele centrului, unde au cântat și au felicitat toți vârst­nicii.
La final, toți s-au închinat în capela ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei”, aflată în incinta centrului, unde au cântat mai multe pricesne.

Oaspeții au fost întâmpinați de Fira Popa, directorul centrului, care a adus cuvinte de mul­țumire în primul rând Înalt­prea­sfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru permanenta purtare de grijă și pentru faptul că „beneficiarii centrului pot simți constant dragostea și apropierea Bisericii Ortodoxe”. Apoi a mulțumit și repre­zentanților asociației pentru sus­ținerea programului filantropic și nu în ultimul rând conducerii Seminarului Teologic Ortodox din Arad pentru implicarea elevilor seminariști în activități de voluntariat. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Aradului, prin Sectorul social, a dăruit Centrului pentru vârstnici produse de pani­ficație, precum și fructe și legume. Centrul de îngrijire a persoa­nelor vârstnice din cadrul DDAC Arad este o instituţie socio-medicală aflată în grija Consiliului Local al Primăriei Arad, care asigură asistenţa în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice şi cu dizabilităţi, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Capacitatea centrului este de 150 de beneficiari. Programul aso­ciației urmărește îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă din parohiile arădene și respectarea drepturilor acestor persoane, pentru a putea trăi cu demnitate alături de ceilalți membri ai comunității.

Prin realizarea obiectivelor sale, Asociația Filantropia Arad urmărește să sprijine Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei social-filantropică săvârșită pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.