Activităţi educative pentru elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuși”, Cluj-Napoca
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, au continuat, luni, 29 ianuarie, activitățile instructiv-educative care se adresează elevilor Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, unde este director prof. Eugenia Marcu, și director adjunct, prof. Mirela Nicoară. Evenimentul face parte din activităţile Parteneriatului „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar”, încheiat între parohie şi şcoală.
În cadrul Parteneriatului „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar”, se vor derula și anul acesta întâlniri cu credincioși de toate vârstele care aduc în fața elevilor modelul lor de viață şi poartă cu elevii un dialog cu privire la profesia lor.
Luni, elevii claselor a VII-a B și a VI-a A, însoțiți de Daniela Necula, profesor de religie și de Ludușan Maria, bibliotecar, au venit la Biserica „Naşterea Domnului”, unde s-au reîntâlnit cu Delia Gâtlan, violonistă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și psiholog.
Oaspeţii au fost întâmpinați de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, iar invitata parohiei la acest eveniment, Delia Gâtlan, a purtat un dialog cu elevii pe tema „Efectul emoțiilor pozitive asupra sănătății”, punând un accent deosebit pe rolul bunătății și al recunoștinței în starea de bine a omului, conform celor precizate de Marilena Asănică din cadrul comitetului parohial.
„De asemenea, Delia Gâtlan a povestit, pe scurt, cum este să fii totodată psiholog și violonist și cum a ales să îmbine cele două profesii. Această opțiune, poate fi dovada că muzica de valoare ne apropie de Dumnezeu și de semeni, aducând liniște și profunzime în suflet, în gând și în cuvânt. Discuțiile s-au referit la importanța relației părinți-copii, a alegerii cu grijă a prietenilor, la rolul muzicii de calitate care-i poate conferi celui ce o ascultă o stare de liniște și pace sufletească. I-a sfătuit pe elevi că orice eșec, începând cu o notă slabă, nu trebuie amplificat, ci poate fi benefic oferindu-le un moment de analiză, fiind un pas spre o cunoaștere mai bună a punctelor lor negative și găsirea drumului spre succes. La fel, elevii au fost îndrumați să asculte muzică de calitate, să citească literatură bună, acestea fiind căi importante în dezvoltarea armonioasă a personalității lor”, a precizat Marilena Asănică.
Părintele Ciprian Taloș i-a mulțumit invitatei și a vorbit încă o dată elevilor despre importanţa unei vieţi echilibrate, din care să nu lipsească ca mijloace de relaxare sportul, muzica și literatura bună. De asemenea, pr. Ciprian Taloş i-a îndemnat pe elevi ca, „în tot ceea ce fac, să-L aibă drept călăuză pe Hristos, care le oferă putere și nădejde multă”.
Întâlnirea de la Biserica „Naşterea Domnului” s-a încheiat cu o mică agapă pregătită de credincioase din cadrul parohiei.
„Prin această activitate, elevii au avut prilejul de a se întâlni cu un profesionist atât în domeniul psihologiei, cât și al muzicii. Astfel, ei au aflat lucruri interesante despre emoțiile pozitive și negative, greu de gestionat la vârsta adolescenței, dar și despre rolul muzicii clasice în a oferi liniște și echilibru, aducând armonie și bucurie în viața de zi cu zi, care izvorăsc din setea noastră de frumos și de pace, pacea pe care numai Mântuitorul ne-o poate da”, a mai menţionat Marilena Asănică din cadrul comitetului parohial.