Activități filantropice în Arhiepiscopia Aradului
În Arhiepiscopia Aradului, s-au desfășurat, recent, mai multe activități filantropice ce au avut în vedere persoane defavorizate, precum și activități de creație, dedicate copiilor. Astfel, în Parohia Buhani cu filia Minead, Protopopiatul Sebiș, județul Arad, s-a desfășurat proiectul național „Masa Bucuriei”, iar la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad-Bujac s-a desfășurat atelierul de pictură pe sticlă intitulat „Icoana din suflet”.
În prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, 15 familii defavorizate din cuprinsul Parohiei Buhani cu filia Minead, Protopopiatul Sebiș, au putut simți o mângâiere și un ajutor din partea Bisericii Ortodoxe Române. Arhiepiscopia Aradului, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a venit în sprijinul persoanelor defavorizate din cadrul Parohiei Buhani cu filia Minead, care au beneficiat de produse alimentare în cadrul parteneriatului național „Masa Bucuriei”, derulat în parteneriat cu Selgros Cash & Carry.
Nicolae Steinhardt, de la a cărui naștere s-au împlinit în acest an, la 29 iulie, 106 ani, își intitula a doua sa operă deosebit de sugestiv: „Dăruind vei dobândi!”, afirmând că nu contează cât de mult dăruim, ci câtă iubire punem în dăruire, îndemnându-ne să oferim un zâmbet, o floare, compasiune pentru cei năpăstuiți, mângâiere pentru cei necăjiți, pentru că orice gest de dragoste venit din inimă este bineplăcut lui Dumnezeu. Poate pentru majoritatea lumii contemporane e un paradox că dăruind nu sărăcești, ci, culmea, te îmbogățești.
La Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad-Bujac s-a desfășurat, în perioada 15-31 iulie, cea de a doua ediție a atelierului de pictură pe sticlă intitulat „Icoana din suflet”, la care au participat copii de vârstă școlară. Sub îndrumarea pictorului profesor Corneliu Artimon, participanții au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Micii iconari au depus strădanie și pasiune în deprinderea acestei arte, ascultând cu interes îndrumările primite și căutând să își însușească etapele și tehnica de redare a imaginii pe sticlă. Părintele Vasile Pop, coordonatorul activității, a oferit explicații asupra semnificației icoanei ortodoxe și a modului în care aceasta trebuie realizată și înțeleasă. Încheierea activităților atelierului de pictură s-a desfășurat într-un cadru festiv, urmând ca icoanele realizate, după înrămare, să facă obiectul unei expoziții ce va fi prezentată în cadrul parohiei.
Este a doua ediție a acestui atelier pictural, inițiat în urmă cu un an, dedicată comemorării Anului Centenar al Marii Uniri.
Înființat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei și inaugurat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2008, Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” funcționează în cadrul parohiei ortodoxe române Arad-Bujac și desfășoară în mod constant activități pastoral-misionare, culturale, social-filantropice și educative.