Activităţi pentru copii şi tineri în Arhiepiscopia Râmnicului
Ateliere de pictură, cursuri de muzică populară românească, ateliere de olărit, întâlniri cu reprezentanți ai administrației locale și mese rotunde pe diverse teme de interes, realizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, sunt câteva dintre activitățile la care au participat elevi, studenți și profesori români din Cernăuți, Ucraina. Aceștia participă la tabăra de cultură și civilizație românească pentru tinerii români din Cernăuți-Ucraina, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Arhiepiscopia Râmnicului la Mănăstirea Hurezi în perioada 10-15 iulie 2017. Tinerii români din Cernăuți au mers în pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului și au participat la atelierele de olărit de la Horezu, au vizitat culele de la Măldărești și Salina Ocnele Mari.
Tabăra urmărește crearea și menținerea legăturii culturale între tinerii etnici români din Ucraina și tinerii din România, precum și conturarea unui cadru mai larg al valorificării tradițiilor și cunoștințelor generale despre patrimoniul cultural românesc. Proiectul pune accent pe tânăra generație și pe cultivarea spiritului de neam și țară, pe cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor românești.
Tot în această perioadă, în Parohia Valea Bisericii-Orlești din Protoieria Drăgășani se derulează atelierele de vacanță, din programul Școlii de vară „Sfântul Evanghelist Luca”, ediția iulie 2017. Prin deosebita implicare a coordonatorilor și îndrumătorilor voluntari, Centrul de activități social-culturale al Parohiei Valea Bisericii-Orlești, Căminul Cultural Orlești, școlile Ionești, „Tudor Vladimirescu” din Drăgășani și Prundeni au găzduit primele 4 zile de activități ale școlii de vară, conform unui frumos program stabilit între cele 14 instituții partenere în acest proiect educațional-creativ și catehetic, în prima jumătate a lunii iulie. „Ne bucură foarte mult faptul că sunt atinse cu succes cele două scopuri ale acestui amplu proiect: copiii să fie încurajați și invitați în mod organizat să ia parte la multiplele noastre ateliere de jocuri, muzică corală și instrumentală, dezvoltare și comunicare individuală și de grup, desen și pictură, ansamblu de dansuri, lucru meșteșugăresc-popular, dar și ore destinse de limba engleză, franceză sau germană, limba română, matematică și chimie, pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt ajutați de noi, ca atunci când devin liceeni sau studenți să se implice ca voluntari-juniori în proiectele noastre educaționale sau cultural-catehetice, pentru a duce mai departe bucuria de a contribui la creșterea morală și intelectuală a comunităților noastre”, a subliniat părintele Luca-Georgian Sîia, având drept mărturie implicarea celor 17 tineri liceeni și studenți voluntari în desfășurarea ediției din această perioadă a Școlii de vară „Sfântul Evanghelist Luca”. Programul activităților va continua în perioada următoare și la celelalte școli și parohii implicate, astfel încât copiii și tinerii participanți să câștige cu adevărat un timp liber de calitate în mijlocul comunităților din care fac parte.