Admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi - specializări licenţă

Un articol de: Ziarul Lumina - 08 Iulie 2016

În perioada 18-27 iulie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează concurs de admitere pentru patru specializări de licenţă.

În perioada 18-27 iulie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ a Universi­tă­ţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează concurs de admitere pentru următoarele 4 (patru) specializări de licenţă:

- Teologie Ortodoxă Pasto­ra­lă - 4 ani de studiu;

- Teologie Ortodoxă Didac­ti­că - 3 ani de studiu;

- Teologie Ortodoxă Asisten­ţă Socială - 3 ani de studiu;

- Artă sacră - 3 ani de stu­diu.

Toate aceste specializări îşi vor desfăşura cursurile de for­ma de învăţământ – ZI sau CU FRECVENŢA REDUSĂ.

DATELE DE DESFĂ­ŞU­RARE A CONCURSULUI DE ADMITERE

SESIUNEA IULIE 2016

18-23 iulie 2016 – înscrierea candidaţilor;

24 iulie, ora 14:00 – probă vocaţională (oral): Dicţie şi aptitudini muzicale numai pentru specializarea Teologie Ortodo­xă Pastorală (absolvenţii Semi­na­rului Teologic Liceal NU susţin această probă) ;

25 iulie, ora 09:00 – proba scri­să la Învăţătura de credin­ţă ortodoxă (pentru candidaţii de la specializarea Teologie Or­to­doxă Pastorală). Sălile de con­curs se află în sediul Facul­tăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi (str. Cloşca, nr. 9).

26 iulie 2016 – selecţia can­di­daţilor, afişarea rezultatelor (depunerea şi corectarea eventualelor contestaţii la proba scrisă de concurs). Taxa pentru contestaţii la proba scrisă este de 100 lei (cod:35).

27 iulie 2016 – afişarea re­zultatelor finale.

NUMĂRUL DE LO­CURI pentru fiecare specializare es­te:

- Teologie Ortodoxă Pastora­lă/zi - 70 locuri buget; 55 locuri cu taxă

- Teologie Ortodoxă Didacti­că/zi - 15 locuri buget; 15 locuri cu taxă

- Teologie Ortodoxă Asisten­ţă Socială/zi 15 locuri buget; 15 lo­curi cu taxă

- Artă sacră/zi - 30 locuri buget; 15 locuri cu taxă

Actele necesare pentru în­scri­ere la concursul de admi­tere sunt următoarele:

  • dosar tip plic;
  • certificat de naştere (copie le­galizată);
  • carte de identitate (copie);
  • certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimbarea numelui, în copie legalizată (dacă este cazul);
  • fişa tip de înscriere (formular ce se pune la dispoziţia candidatului la înscriere);
  • actul de studii în original şi copie: diploma de bacalaureat sau adeverinţa de absol­vi­re a ba­calaureatului - în cazul candidaţilor promoţia 2016, di­plo­ma universitară (dacă es­te cazul);
  • foaie matricolă/situaţie şcolară (în original şi copie) de la liceu sau seminar; candidaţii care au absolvit şcoala profesio­nală sau şcoala de cântăreţi bi­sericeşti vor prezenta şi foaia ma­tricolă (în original) pentru aceşti ani de studiu;
  • olimpicii vor prezenta diploma de olimpic (în original  copie);
  • certificatul sau adeverinţa de botez (în original şi copie);
  • binecuvântarea chiriar­hu­lui (episcopului) de care a­parţine candidatul; apartenen­ţa este dată în funcţie de domiciliul stabil al candidatului. Can­didatul se va adresa secto­rului de resort al (arhi)epis­co­piei respective (se obţine perso­nal);
  • recomandare de la preotul din parohia în care are domiciliul stabil candidatul. Preoţii vor prezenta recomandare de la protopopiatul de care aparţin, monahii de la stareţul mănăs­ti­rii în care vieţuiesc, iar sta­re­ţii de la exarhul locului;
  • adeverinţă medicală tip, eliberată în ultimele 6 luni, ca­re să menţioneze starea de să­nă­tate a candidatului (es­te/nu este în evidenţă cu boli cronice, şi care sunt acestea, dacă este cazul).
  • adeverinţă că este apt din punct de vedere psihologic (can­didaţii din Arhiepiscopia Iaşilor pot obţine această ade­ve­rinţă numai de la cabinetul ATEST, Bld. Ştefan cel Ma­re, nr. 8, etj. 2, cam. 14, Iaşi – http://www.atest.ro).
  • 4 fotografii color tip C.I.;
  • chitanţa de achitare a taxei de înscriere la concursul de admitere;
  • studenţii/absolven­ţii/ex­ma­­triculaţii altor facultăţi vor depune la dosar adeverinţă de la facultatea absolvită în care se va menţiona numărul se­mes­trelor cu finanţare de la buget/taxă şi numărul semestrelor în care a beneficiat de bur­să (studiu sau socială).

Media generală de admi­tere se calculează după urmă­toarele formule:

1. Pentru specializa­rea Teo­logie Ortodoxă Pastorală

- Probă vocaţională (oral): Dicţie şi aptitudini muzicale - probă eliminatorie - numai pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală (absol­ven­ţii Seminarului Teologic Liceal NU susţin această probă).

- 50% - Nota obţinută la proba scrisă la Învăţătura de credinţă ortodoxă

- 50% - Media generală de la bacalaureat.

2. Pentru specializările Teo­logie Ortodoxă Didactică; Teo­lo­gie Ortodoxă Asistenţă Socia­lă şi Artă sacră:

- 70% - Media generală de la ba­calaureat;

- 30% - Nota la disci­pli­na Limba şi literatura româ­nă - proba scrisă - de la baca­laureat.

DEPARTAJAREA CANDI­DA­ŢILOR

În cazul obţinerii unor medii egale a candidaţilor, departaja­rea se va face după următoa­rele criterii:

Pentru candidaţii la specializarea Teologie Ortodoxă Pas­torală, departajarea se va face în funcţie de nota obţinută la proba scri­să Învăţătura de credinţă ortodoxă.

Pentru absolvenţii de semi­na­rii teologice - media obţinu­tă în timpul anilor de studiu la dis­ciplina Dogmatică Orto­do­xă, iar pentru absolvenţii de li­ceu - media obţinută în timpul anilor de studiu la discipli­na Limba şi literatura română.

Pentru candidaţii la specia­lizările Teologie Ortodoxă Di­dac­tică, Teologie Ortodoxă A­sis­tenţă Socială şi Artă sacră, departajarea se va face în funcţie de media generală din timpul anilor de studiu liceal/seminarial.

Pentru absolvenţii de se­mi­narii teologice - media obţi­nu­tă în timpul anilor de studiu la disciplina Dogmatică Orto­do­xă, iar pentru absolvenţii de liceu - media obţinută în timpul anilor de studiu la discipli­na Limba şi literatura română.

OLIMPICI: absolvenţi de liceu şi seminar teologic li­ceal, participanţi la olimpiade naţionale şi internaţionale recunoscute de Ministerul Educa­ţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care au obţinut premiile I, II şi III – pentru toate specializările - sunt admişi, fără concurs.

Dintre oportunităţile pe care facultatea noastră le oferă ti­nerilor studioşi, interesaţi să pătrundă în tainele credinţei creş­tine şi ale teologiei ortodo­xe se merită menţionate:

- un spaţiu didactic generos, incluzând numeroase săli de curs şi seminarii, în centrul că­rora se află o frumoasă capelă situată în incinta facultăţii, în care se desfăşoară practica şi programul liturgic;

- un corp profesoral format la universităţi de prestigiu din străinătate;

- o bogată bibliotecă, moder­nizată şi dotată la cele mai î­nalte standarde, incluzând pes­te 120.000 de titluri;

- oportunitatea beneficierii de burse în străinătate, la universităţi partenere de prestigiu din Europa;

- posibilitatea continuării studiilor la masterat şi în ca­drul Şcolii Doctorale;

- atmosfera duhovnicească specifică Moldovei, oază de cre­dinţă şi spiritualitate ortodoxă, vestită prin mănăstirile sale şi prin marii ei duhovnici;

- situarea facultăţii şi des­făşurarea actului didactic în proximitatea Catedralei Mitro­po­­litane, care adăpos­teşte moaş­tele Preacuvioasei şi Mult­milostivei Maicii noastre Pa­rascheva.

Alte detalii privind concursul de admitere pot fi aflate la sediul facultăţii sau de pe site-ul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi al facul­tă­ţii noastre – www.teologie. uaic.ro.

(Material oferit de pr. prof. univ. dr. Ioan C. TEŞU, di­rector departament, în ca­drul Facultăţii de Teologie Or­to­doxă „D. Stăniloae“ din Iaşi)