Aducerea sfintelor moaște la Parohia Bărbătescu Vechi din Capitală

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 08 Feb 2023

În data de 13 februarie se împli­nește un an de la sfințirea paraclisului de la demisolul Bisericii Bărbătescu Vechi din sectorul 5 al Capitalei, închinat Sfântului Teodor Tiron și Sfântului Valentin, Episcopul Umbriei. Cu prilejul acestei aniversări, un bogat program liturgic se va desfășura în această parohie, în perioada 9-17 februarie, urmând a fi aduse spre bucuria și închinarea credincio­șilor fragmente din cinstitele moaș­te ale mai multor sfinți.

Programul liturgic se va desfășura după cum urmează: joi, de la ora 17:00, în lăcașul de rugăciune va fi săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie. Vineri, 10 februarie, de la ora 9:30 va fi întâmpinată delegația ce va aduce spre închinare, de la catedrala Mitropoliei de Serres și Nigrita, din Grecia, cinstitul cap al Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat și mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. La sosirea sfintelor odoare va fi săvârșită o slujbă de Te Deum, urmată de Sfânta Liturghie. În seara zilei de vineri, de la ora 16:00, vor fi săvârșite slujba Vecerniei cu Litie și a Acatistelor Sfântului Sfințit Mucenic Vlasie și Sfântului Teodor Stratilat.

Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 7:30 vor fi săvârșite Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, iar de la ora 16:00, Vecernia cu Litie și Acatistul Sfântului Ierarh Meletie al Antiohiei. De la ora 18:00 se va desfășura o conferință înscrisă în tematica Anului comemorativ 2023 și intitulată „Macarie Protopsaltul și primele tipărituri de muzică psaltică în limba română (1823-2023)”, susținută de conf. dr. ­Nicolae Gheorghiță. Seara se va încheia cu săvârșirea Acatistului Sfântului Teodor Tiron.

Duminică, 12 februarie, de la ora 8:00 vor fi săvârșite Utrenia și Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00, slujba Vecerniei, urmată de o a doua conferință intitulată „Imnul ca stare doxologică”, susținută de pr. conf. dr. Gheorghe Holbea. De la ora 18:00 va fi săvârșită Taina Sfântului ­Maslu.

Luni, 13 februarie, Utrenia și Sfânta Liturghie vor fi săvârșite de la ora 8:00, iar slujba Privegherii de la ora 16:00, urmată de Paraclisul Sfântului Teodor Tiron și al Sfântului Teodor Stratilat, de la ora 18:00.

Marți, 14 februarie, de la ora 9:00 va fi săvârșită slujba de Te Deum cu ocazia aducerii spre închinare a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. De la ora 9:30 va fi săvârșită Sfânta Liturghie, urmând ca la ora 14:00, delegația sosită vineri să se întoarcă în Grecia cu cinstitele odoare ale celor doi mari mucenici. Programul liturgic va continua de la ora 16:00 cu săvârșirea Vecerniei cu Litie și a Paracliselor Sfântului Nectarie și Sfântului Efrem cel Nou.

Miercuri, 15 februarie, de la ora 8:00 vor fi săvârșite Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Sfânta Liturghie, iar începând cu ora 16:00, Vecernia cu Litie, Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

Joi, 16 februarie, de la ora 8:00 vor fi oficiate Utrenia, Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae și Sfânta Liturghie, iar de la ora 19:00 va fi săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Teodor Tiron.

Vineri, 17 februarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Teodor Tiron, ocrotitorul lăcașului de rugăciune, programul liturgic va culmina cu săvârșirea Acatistului marelui mucenic de la ora 8:00, iar de la ora 9:30, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. Sfintele moaște aduse marți vor pleca la ora 14:00, după săvârșirea unei slujbe de Te Deum.