Adunare eparhială în Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 16 Mai 2019

În zilele de 10 și 11 mai au avut loc, la sediul din Nürnberg al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, două evenimente importante pentru clerul și parohiile românești din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Vineri seara, după ce ierarhii eparhiei s-au întâlnit în ședință de lucru cu protopopii, s-a desfă­șurat conferinţa preoţească anuală prezidată de către IPS Mitropolit Serafim, invitat fiind părintele ieromonah Savatie Baștovoi. Sâmbătă, după Sfânta Liturghie în sobor, Mitropolitul Serafim a prezidat a 25-a Adunare eparhială, în pre­zența ierarhilor și a reprezen­tanților clerici și mireni din parohii.

Evenimentul a fost precedat de întâlnirea de lucru a IPS Părinte Mitropolit Serafim și a PS Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul cu cei șapte protopopi din arhiepiscopie, în cadrul căreia au fost discutate probleme de ordin pastoral, misionar, catehetic și de pregătire continuă a clerului. „Ca în fiecare an, în seara din ajunul Adunării eparhiale, preoții au participat la Taina Sfântului Maslu în sobor, timp în care chiriarhul s-a aflat într-o ședință cu doamnele preotese. Momentul central al serii de vineri a fost conferința ierom. Savatie Baștovoi, care a ținut un cuvânt pornind de la tema «A trăi ortodox în Occident»” (Mt. 18, 20), ne-a declarat ierom. Ioan Popoiu, consilier eparhial.

Sâmbătă, 11 mai, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Serafim împreună cu Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, înconjuraţi de soborul preoților și diaconilor arhiepiscopiei. „În continuare, conform articolului 21 din Statutul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (KdöR), membrii Adunării eparhiale (clerici și mireni din cele peste 130 de parohii și filii ale Arhiepiscopiei) s-au aflat în şedinţă de lucru, în cadrul căreia au fost abordate: raportul general de activitate pastoral-misionar pe anul 2018 şi perspective misionare pentru 2019, rapoartele departamentelor: financiar, liturgic, educaţie şi cateheză, tineret, misiune şi tipărituri, asistenţă socială și penitenciare, precum și planul de buget pe anul 2019”, a mai spus părintele Ioan Popoiu.

La finalul întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a mulțumit tuturor preoților și celorlalți slujitori ai comunităților parohiale locale pentru dăruirea lor, binecuvântându-le activitatea în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui.