Adunarea Generală a Asociațiunii ASTRA, la Aiud

Un articol de: Oana Rusu - 25 Octombrie 2019

Cea de-a 113-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA a avut loc sâmbătă, 19 octombrie, la Aiud, la eveniment participând şi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. 

Momentul festiv a avut loc în sala de conferințe a Liceului Tehnologic din Aiud şi a reunit nu­me­roși membri ai Academiei Române, ai despărțămintelor Asocia­ți­unii din întreaga țară, personalități ale culturii românești, oficialități centrale și locale, cadre didactice și elevi liceeni ai unităților de învă­ță­mânt din Aiud.
Prof. Despina Stanciu, pre­șe­dinta Despărțământului ASTRA „Ovidiu Hulea” din Aiud, şi prof. univ. dr. Dumitru Acu, preșe­din­tele Asocia­țiunii ASTRA, au adresat celor prezenți cuvântul de bun venit. Părintele Arhiepiscop Irineu a eviden­țiat rolul important al Asociațiunii ASTRA în promovarea bogăției spirituale a satului românesc.

Adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Încă de la începutul existenței sale, Asociația ASTRA s-a implicat în viața țăranilor noștri, convinsă că valoarea supremă s-a născut la sat. După cum, în Orient, pomii și plantele rămân mereu verzi, tot așa, în căldura sufletească a oamenilor de la țară, «frunzele Evangheliei» au rămas mereu vii. Avea dreptate scriitorul Liviu Rebreanu când spunea că destinul nostru ca neam atârnă de cantitatea și strălucirea de aur curat a cre­dinței care se află în sufletul ță­ra­nului. Asociația ­ASTRA s-a străduit mult ca această bogăție spirituală să fie valorificată”.

A urmat sesiunea de comunicări în cadrul căreia au fost reliefate personalități ale culturii românești care au contribuit și contribuie la conservarea şi îmbogățirea patrimoniului literar românesc, și contribuţia Despăr­țământului „Ovidiu Hulea” din Aiud la cultivarea moș­tenirii culturale locale. De asemenea, a fost organizată o expoziție cu obiecte tradiționale românești și costume populare specifice zonei, patrimoniu care a aparținut unui fost membru al Asociațiunii ASTRA, Ion Dochițan, trecut la cele veșnice în urmă cu un an.