Adunări eparhiale în Arhiepiscopia Sibiului și în Episcopia Oradiei
În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, ședința de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La Oradea, şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial şi, respectiv, Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei au fost prezidate de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradie.
La Sibiu, ședința de lucru a Adunării eparhiale de la Sibiu a fost precedată de Sfânta Liturghie și de un Te Deum, oficiate în capela facultății de teologie de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La slujbele religioase au fost prezenți IPS Mitropolit Laurențiu, membrii Adunării eparhiale și ostenitorii din administrația Arhiepiscopiei Sibiului, care I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în anul care s-a încheiat.
La ședința Adunării eparhiale au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor eparhiale și s-a discutat despre proiectele pentru anul 2017 și activitatea duhovnicească, misionar-pastorală, culturală, social-filantropică și administrativă din perioada următoare.
„Ședința aceasta este nu numai o rânduială administrativă și canonică importantă, ci ea are și o valoare liturgică și în același timp și o valoare spirituală, pentru că-I aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să mai trecem încă un an. Acum trebuie să vedem în viitor, în perspectivă. Finalitatea activităților noastre este preamărirea lui Dumnezeu și aceasta nu se face doar prin cuvinte, ci prin fapte. Există niște reguli, niște legi, pornind de la poruncile pe care le avem de îndeplinit, adică legile, canoanele Bisericii, aceste rânduieli care sunt administrative, juridice și care trebuie îndeplinite pentru ordine și pentru desfășurarea activităților noastre în bune condiții”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Prezentări în format video
Anul acesta rapoartele de activitate au fost prezentate într-un format inedit, printr-un colaj video-foto a principalelor realizări din anul care s-a încheiat. Prezentarea video a fost realizată de sectorul cultural, prin Departamentul pentru Tineret și prin Departamentul pentru Formare continuă și misiune. Au fost, astfel, ilustrate principalele activități liturgice, spirituale, administrative, culturale, social-filantropice și economice ale Arhiepiscopiei Sibiului din anul 2016.
La finalul ședinței Adunării eparhiale s-a ținut un moment de reculegere în memoria marelui maestru al teatrului și cinematografiei românești, sibianul Ion Besoiu.
Lucrările Adunării eparhiale la Oradea
În ziua când a fost prăznuit Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, sâmbătă, 21 ianuarie, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au desfăşurat, potrivit prevederilor articolului 97, alineatul 1, şi articolului 93, alineatul 1, din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în sesiune ordinară, şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi, respectiv, Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei.
Lucrările, prezidate de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-au desfăşurat la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, în paraclisul ce are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfinţii Ierarhi Atanasie, Chiril și Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei și Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, și au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii, în acelaşi paraclis, de către un sobor de ieromonahi și diaconi, şi a slujbei de Te Deum îndătinate, în prezenţa ierarhului locului. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de monahii de la Mănăstirea „Sfânta Cruce”.
Sub preşedinţia PS Episcop Sofronie, cei nouă membri, trei clerici şi șase mireni ai Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei s-au reunit în şedinţă de lucru în trapeza mică a mănăstirii orădene, în vederea dezbaterii şi aprobării rapoartelor generale anuale privind activităţile administrativ-bisericeşti, economice şi patrimoniale, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în Episcopia Oradiei în anul 2016, şi supunerii acestora spre aprobare şi validare Adunării eparhiale. Au fost discutate şi aprobate şi alte probleme ce intră în sfera de competenţă a acestui organism eparhial.
A urmat, apoi, şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei, la care au participat, alături de membrii statutari, în calitate de invitaţi, și protopopii de la cele patru protopopiate din Eparhie. Urmare a rostirii apelului nominal, s-a constatat prezenţa a 27 din cei 30 de membri ai Adunării eparhiale, şedinţa fiind valid constituită.
Sesiunea în plen a şedinţei Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei a fost deschisă de preşedintele acesteia, PS Episcop Sofronie, care, în cuvântul său, a subliniat importanţa întâlnirii organismului deliberativ eparhial, punând în evidenţă principalele aspecte legate de activitatea sectoarelor administrative ale Centrului eparhial în anul 2016.
A urmat, apoi, împărţirea membrilor Adunării eparhiale în cadrul comisiilor de specialitate şi prezentarea rapoartelor referitoare la activitatea bisericească pe anul 2016, precum şi a proiectelor ce se doresc a fi realizate în anul 2017, pentru fiecare sector de activitate în parte. S-a trecut, în cele ce au urmat, la expunerea în plenul şedinţei, prin raportorii comisiilor, a rapoartelor generale anuale, ce au fost aprobate în unanimitate.
Ierarhul a subliniat faptul că anul 2017 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română, urmând ca și în Episcopia Oradiei să fie organizate numeroase manifestări.
În cuvântul de la final, PS Sofronie a mulţumit cu recunoștință Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată peste clerul și poporul dreptmăritor din Eparhia Oradiei în anul ce a trecut, dar și membrilor organismului deliberativ eparhial și invitaților pentru prezenţă, dar mai ales pentru implicarea şi ajutorul oferit Bisericii strămoşeşti din Bihor în anul 2016, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe susţinători şi sprijinitori ai proiectelor Bisericii.