Agenda culturală craioveană pentru 2018

Un articol de: Gabriela Firu - 05 Ianuarie 2018

Instituţiile de cultură din Craiova au anunţat un an cu numeroase proiecte de marcă pentru Cetatea Băniei. Între numeroasele activităţi pregătite pentru noul an a fost inclusă şi o listă consistentă de colaborări cu centrele de zi, coordonate de Arhiepiscopia Craiovei.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Filarmonica „Oltenia” Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova au anunţat importante proiecte, în care vor fi implicaţi artişti de prestigiu atât din ţară, cât şi din străinătate. Directorul artistic al Teatrului Naţional din Craiova, Vlad Drăgulescu, se declară mulţumit de participarea crescută a craiovenilor la spectacolele de teatru puse în scenă la Naţionalul din Bănie în anul care s-a încheiat. „Pentru noi, a fost un an cu foarte multe bucurii, am reuşit să aducem din ce în ce mai mulţi craioveni şi le mulţumim foarte mult pentru acest lucru. Multe dintre spectacole s-au jucat cu casa închisă şi ăsta este meritul publicului nostru, care a început să ne răsfeţe şi sper să fim la nivelul aşteptărilor lor şi în 2018 şi să-i ajutăm să ne răsfeţe şi în acest an. Într-adevăr, «Gaiţele» este poate cea mai populară premieră din prima parte a stagiunii 2017-2018. Acest spectacol s-a jucat numai cu casa închisă, deja prima reprezentaţie din ianuarie este vândută de o lună de zile, ceea ce ne face să credem că am reuşit să prindem un segment foarte important din publicul craiovean cu această producţie”, a declarat directorul artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. La spectacolele ce urmează să fie organizate anul acesta vor participa şi beneficiarii centrelor de zi ale Arhiepiscopiei Craiovei, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, precum şi studenţii Facultăţii de Teologie.

Ateliere de creaţie pentru copii la Teatrul „Colibri”

Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri” din Craiova îşi aşteaptă de asemenea cu drag publicul începând de sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 18:00, când este programat spectacolul „De-a capra cu trei iezi”, adaptare după Ion Creangă, scenariul şi regia Iulia Cârstea, muzica Alexandru Iosub, cu: Oana Stancu, Rodica Prisăcaru, Alis Ianoş, Iulia Cârstea, Daniel Mirea, Emanuel Popescu. Următoarele titluri din ianuarie 2018 sunt: „Gogoaţa şi Năzdrăvanul Petrişor”, din data de 14 ianuarie, ora 11:00, „Răţuşca cea urâtă”, din data de 20 ianuarie, ora 18:00, „Punguţa cu doi bani”, din data de 21 ianuarie, ora 11:00, „Ursul păcălit de vulpe”, din data de 27 ianuarie, ora 18:00, „Prietenii Motanului Încălţat”, din data de 28 ianuarie, ora 11:00.

Tot din luna ianuarie, în perioada 8-14, copiii aflaţi în grija Asociaţiei „Vasiliada” vor avea posibilitatea să participe la o nouă serie de ateliere de creaţie în „Fabrica de poveşti Electro-Colibri”. Înscrieri se vor face prin formular on-line, link-urile pentru fiecare atelier în parte fiind disponibile din data de 8 ianuarie, de la ora 00:01, până în data de 14 ianuarie, ora 12:00, pe site-ul instituţiei: www.teatrulcolibri.ro şi pe paginile de facebook: AteliereleFabriciidePovestiElectroColibri/ şi TeatrulColibri. Pentru fiecare atelier în parte există un număr limitat de locuri.
În această perioadă continuă şi stagiunea „Colibri. ACTul 2!” cu spectacolul „O intervenţie”, de Mike Bartlett, regia Radu Iacoban, cu Ana Ularu, Lucian Iftime, scenografia Cezarina Iulia Popescu, spectacol programat joi, 25 ianuarie 2018, la ora 19:00.

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”

Conducerea Filarmonicii „Oltenia” Craiova enumeră marile proiecte ale anului 2017 şi anunţă pentru anul 2018 organizarea Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” într-o ediţie românească. „Anul 2017 a fost un an bun, din punct de vedere cultural, pentru instituţia noastră, şi vorbim de trei proiecte mari: Festivalul de Jazz, ediţia I, Festivalul Internaţional «Craiova Muzicală», ediţia 44, şi am încheiat cu tradiţionalul concert de colinde. Nădăjduim ca în anul 2018, fiind anul Centenarului, să ne aplecăm mai mult spre partea românească. Vorbim de patru proiecte mari. Ceea ce pot să spun de acum este că Festivalul Internaţional «Craiova Muzicală», ediţia 45, va fi o ediţie românească, se va încheia pe 1 Decembrie, odată cu Ziua Naţională a României şi cu sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, unde vom avea numai solişti români, dirijori români şi compozitori români. Pe 11 şi 12 ianuarie avem concertul tradiţional de Anul Nou, avem bucuria să-l avem alături de noi la pupitrul dirijorilor pe maestrul Walter Attanasi din Italia. Nădăjduim că ne vom bucura de un public numeros, aşa cum a fost şi la concertul de Crăciun”, a subliniat Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova.