Agricultura ecologică, o şansă pentru România

Un articol de: Mariana Bahcevan - 07 Noiembrie 2015

Interesul fermierilor pentru agricultura ecologică a crescut rapid în România, mai ales că fondurile alocate se ridică la 200 milioane de euro. În ultimii ani s-a majorat considerabil suprafaţa terenurilor cultivate ecologic, cât şi numărul fermierilor care îşi deschid afaceri eco.

Agricultura ecologică se bazează pe minimalizarea folosirii de materiale externe, pe interzicerea utilizării substanţelor chimice de sinteză ca fertilizanţi şi amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente şi auxiliari pentru prepararea alimentelor. Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt interzise în agricultura ecologică. În ultimii ani, agricultura ecologică a devenit un sector dinamic şi are o evoluţie ascendentă atât în sectorul vegetal, cât şi în cel animalier. În prezent, produsele ecologice sunt cultivate pe o suprafaţă ce se întinde pe aproape 300.000 de hectare, în creştere faţă de anul 2010, când aceasta însuma circa 180.000 de hectare. În doar câţiva ani, numărul operatorilor din acest sector a ajuns la 15.000, potrivit datelor publicate pe site-ul MADR. Produsele ecologice se obţin cu investiţii mai mari decât în cazul celor crescute artificial. Specialiştii din domeniu sunt de părere că unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a creşte produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia. Cele mai multe ferme ecologice sunt concentrate în Transilvania, mai exact în judeţele Cluj şi Alba. Reprezentanţii MADR cred că produsele româneşti pot avea succes pe piaţa europeană. „Dorim ca agricultura ecologică să devină un ambasador chiar dacă nu putem vorbi de mari valori, dar putem vorbi de calitatea produselor româ­nești. Dacă vom stimula, aşa cum încercăm să stimulăm agricultura ecologică, cred că vom avea şanse şi cu celelalte produse”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Susţinere financiară pentru afaceri eco

Agricultura ecologică are un potenţial uriaş în România, mai ales că fondurile alocate în PNDR 2014-2020 sunt de 200 milioane de euro. Afacerile eco pot fi dintre cele mai diverse, de la ferme cu vaci până la înfiinţarea de plantaţii de lavandă sau afine. Fermierii sunt încurajaţi prin sprijin financiar nerambursabil să înceapă o afacere eco. Astfel, noul PNDR 2020 conţine măsura 11 „Agricultura ecologică” şi susţine fermierii printr-un suport financiar acordat în fiecare an. Sunt şase pachete de sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică. Primul pachet este destinat culturilor agricole pe terenurile arabile, inclusiv plante de nutreţ şi este în valoare de 293 de euro la hectar pe an. Pentru pachetul al doilea se primesc anual 500 de euro la hectar. Aceşti bani sunt alocaţi celor care aleg să cultive legume ecologice. Cele mai mari subvenţii sunt primite pentru pachetul al treilea, livezile ecologice, în valoare de 620 de euro la hectar. Pachetul al patrulea este destinat fermierilor care se ocupă cu producerea strugurilor şi care pot primi suma de 530 de euro la hectar. Ultimele două pachete sunt destinate cultivării plantelor medicinale şi aromatice, cât şi lucrărilor mecanizate şi manuale pe pajişti permanente. Hectarul este subvenţionat anual cu suma de 365 de euro pentru cultivarea plantelor aromatice şi 124 de euro pentru pajişti permanente. De asemenea, statul oferă fermierilor un ajutor de minimis de până la 1.180 de lei pe exploataţiile eco cuprinse între 0,30 ha şi 5 ha, precum şi 845 de lei pentru exploataţiile cuprinse între 5 și 20 ha. Potrivit datelor MADR, pentru a putea fi comercializate cu menţiunea „produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică. În urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea „ecologic”.