Agricultura este o „sursă preponderentă de gaze cu efect de seră“
Agricultura ţărilor în curs de dezvoltare poate juca un „rol primordial“ pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit Oficiului pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, într-o notă publicată cu ocazia negocierilor de la Bonn pentru un tratat post-Kyoto.
Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de agricultura ţărilor în curs de dezvoltare poate permite „confruntarea mai eficientă a riscurilor climatice, reducând foametea şi sărăcia“, se arată în nota citată de AFP. Dacă agricultura acestor ţări este practicată într-o optică mai durabilă, „ea câştigă în productivitate şi devine mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice“, ceea ce permite reducerea numărului de persoane subalimentate din lume, estimat în prezent la circa un miliard. „Milioane de agricultori săraci din toată lumea ar putea contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră“, subliniază în această notă Peter Holmgren, coordonatorul FAO pentru negocierile din cadrul ONU cu privire la schimbarea climatică. El a avertizat însă că o asemenea ambiţie ar necesita „investiţii şi un flux de informare masiv pentru a converti practicile agricole non-durabile“. Un nou acord mondial cu privire la climat, care va fi adoptat în decembrie la Copenhaga, trebuie să ţină cont de problema agriculturii, potrivit expertului. FAO reaminteşte că agricultura este o „sursă preponderentă de gaze cu efect de seră, fiind responsabilă de 14% din emisiile mondiale, în timp ce modificarea modului de folosire a terenului (precum despădurirea) este responsabilă de 17% din emisii“.