Ajunul Cincizecimii în orașul cretan Kissamos

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 21 Iunie 2016

Preafericitul Părinte Teodor al II‑lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, a oficiat sâmbătă, 18 iunie, Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire”din localitatea Kissamos, Creta. După slujbă au urmat o masă oficialăşi o ceremonie organizate la sediul Fundaţiei „Tsatsaro­nakeion” a Mitropoliei de Kissamos,în cadrul căreia Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale au primit titlul de cetăţean de onoare al orașului Kissamos.

La aceste evenimente deosebite din istoria Bisericii Ortodoxe au fost prezenți Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, cei nouă Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale, precum şi ierarhii și preoții membri în delegațiile însoţitoare care participă la Sfântul și Marele Sinod. După Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Buna Vestire” din Kissamos în ajunul sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți ostenitorii, ierarhi şi teologi care au contribuit în ultimii 50 de ani la pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod. În timpul slujbei au fost pomeniți nominal și ierarhii, și teologii români care au participat la procesul de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe: Mitropolitul Iustin al Moldovei și Sucevei; Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei; Mitropolitul Antonie al Ardealului; Mitropolitul Firmilian al Olteniei; Mitropolitul Nicolae al Banatului; Arhiepiscopul Lucian al Tomisului; Episcopul Andrei al Episcopiei Ortodoxe Române din America; Episcopii‑vicari patriarhali Antim Târgovișteanul și Vasile Târgovișteanul, pr. prof. dr. Liviu Stan; pr. prof. dr. Dumitru Popescu; pr. prof. dr. Ioan Bria; pr. prof. dr. Ene Braniște; pr. dr. Grigore Cernăianu; diac. prof. dr. Nicolae Nicolaescu; prof. dr. Nicolae Chițescu. În continuare, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a slujit un Trisaghion la mormântul fostului Mitropolit de Kissamos, Irineu Galanakis, care a trecut la Domnul în anul 2013.

Ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare al orașului Kissamos

După Sfânta Liturghie au urmat masa oficială şi ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare al orașului Kissamos pentru Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale, organizate la sediul Fundaţiei „Tsatsaronakeion” al mitropoliei. În deschidere, Mitropolitul Amfilohie de Kissamos a rostit o alocuțiune în care a prezentat istoricul acestei mitropolii, exprimându‑şi re­cunoș­tința pentru faptul că „întreaga lume se adună în granițele modeste ale mitropoliei. Aceasta a fost mărită și slăvită asemenea împărătesei cetăților (Constantinopol), Niceei, Efesului și Calcedonului din timpul Bizan­țului”, a precizat Mitropolitul Amfilohie de Kissamos.

Theodoros Stathakis, primarul orașului Kissamos, a ținut la rândul său o alocuțiune în care a făcut referire la im­por­tanța istorică a orașului Kissamos, ca centru de cultură do­riană și spiritualitate apostolică, Mitropolia de Kissamos fiind una dintre episcopiile înființate de Sfântul Apostol Tit în Creta. Theodoros Stathakis l‑a evocat și pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, canonizat de curând de Patriarhia Ecumenică, originar din Sirikari (Kissamos), localitatea sa natală. De asemenea, primarul Stathakis a oferit fiecărui Întâistătător cheia orașului. În semn de apreciere, Mitropolitul Amfilohie de Kissamos a oferit Patriarhului Ecumenic o cruce de binecuvântare și tuturor membrilor delegațiilor câte o icoană a Sfântului Nichifor cel Lepros, precum și un volum cuprinzând istoricul și activitățile Mitropoliei de Kissamos.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit mesajul intitulat „Rugăciune și ospitalitate la Mitropolia de Kissamos, Creta”, în care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Amfilohie pentru primire, subliniind totodată că în această perioadă participanţii la Sfântul şi Marele Sinod se află în mod special sub binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel şi a sfinţilor cretani.