Al optulea zbor turistic în spațiu pentru Blue Origin

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 16 Septembrie 2024

Compania Blue Origin a dus la 29 august în spaţiu şase amatori de senzaţii tari în cadrul unui zbor dus-întors de 10 minute care a atins altitudinea de circa 105 kilometri, informează AFP. A fost cel de-al optulea zbor spaţial cu echipaj uman realizat de compania creată de miliardarul Jeff Bezos, care încearcă să se impună în sectorul zborurilor suborbitale de scurtă durată în care principalul concurent este Virgin Galactic. Mica rachetă New Shepard a fost lansată din vestul statului american Texas. 

Printre membrii echipajului s-a aflat Karsen Kitchen, o studentă de 21 de ani, care a devenit cea mai tânără femeie care a atins Linia Karman aflată la altitudinea de 100 km deasupra nivelului mării, care definește graniţa dintre atmosfera Pământului și spaţiul cosmic, conform convenţiilor internaţionale. Din echipaj a făcut parte şi Rob Ferl, un cercetător care a primit fonduri de la NASA pentru a realiza un experiment în timpul zborului, experiment care se referă la modul în care genele plantelor reacţionează la un mediu cu gravitaţie redusă. „Să te afli acolo, în întunericul spaţiului (...), nu poţi să descrii cât este de impresionant”, a declarat Rob Ferl imediat după zbor.

Blue Origin a transportat până acum 43 de oameni în spaţiu, inclusiv pe Jeff Bezos însuşi, în cadrul primului zbor cu echipaj uman realizat de New Shepard în iulie 2021. Preţul unui bilet pentru un loc la bordul acestui vehicul spaţial este ţinut secret. Precedentul zbor sub­orbital cu oameni a avut loc în luna mai, după o întrerupere cauzată de un incident produs în septembrie 2022.