Al VIII-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă, la Oradea

Un articol de: Pr. Conf. Dr. Vasile Doru Fer - 12 Octombrie 2018

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea, a organizat, în perioada 8-10 octombrie, cel de-al VIII-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Congresul a avut ca temă „Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”, iar la lucrări au participat decani și reprezentanți din partea celor 11 facultăţi de teologie ortodoxă şi a celor patru departamente de teologie ortodoxă din România.

Deschiderea congresului a avut loc marți, 9 octombrie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către un sobor de preoți, în paraclisul „Sfântul Teodor Studitul” al facultății, în pre­zența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei și a Prea­sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, precum și a pr. conf. dr. Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a decanilor facul­tăților de teologie ortodoxă din țară și a directorilor școlilor doctorale de teologie ortodoxă.

A urmat deschiderea oficială a Congresului Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, în Aula Magna a uni­ver­sității orădene.

În cadrul festivității de deschidere, pr. conf. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a Bisericii în societate”, adresat participanților la congres.

La deschiderea congresului au adresat mesaje de salut prof. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, prof. dr. Sorin Curilă, pre­ședintele Senatului Uni­versității din Oradea și Ioan Mihaiu, prefectul jude­țului Bihor.

PS Episcop Sofronie, în cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, a subliniat im­por­tanța evenimentului, adre­sând urări bun venit par­tici­panților și de succes lucră­rilor congresului: „Este o onoare, o bucurie și o binecuvântare pentru Oradea, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă «Episcop Dr. Vasile Coman», pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei să găzduiască cel de-al VIII-lea Congres Național al Facul­tăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană, dar și întâlnirea Colegiului Decanilor și a directorilor Școlilor Doctorale, cu atât mai mult cu cât anul acesta, prin aprobarea venită din partea Ministerului Edu­cației Naționale, și la Universitatea din Oradea func­ționează o Școală Doctorală de Teologie Ortodoxă”.

Răspunsurile la Te Deum, Imnul Național al României și rugăciunea de deschidere a congresului au fost oferite de către Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de pr. conf. dr. habil. Mihai Brie.

Programul Congresului a cuprins două secţiuni de comunicări, desfășurate pe parcursul zilelor de 9 și 10 octombrie. Cea dintâi secţiune, intitulată „Unitatea Bisericii - model al unităţii neamului”, a cuprins două referate susținute de pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, pre­șe­dintele Colegiului Decanilor, cu titlul „Rolul învățăturii de credință în promovarea unității Bisericii”, și de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Univer­sității „Lucian Blaga” din Sibiu, având titlul „Mitropolitul Nicolae Bălan – con­tribuții la consolidarea unității naționale și bise­ricești”.

Cea de-a doua secțiune a abordat tema „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată”. Au prezentat referate pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Fundamentele biblice ale uni­tății de credință creștină. Ortodoxia mărturisirii”, și pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Univer­sității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, intitulat „Identitate și misiune”.

În cadrul programului congresului au fost prevăzute întrunirea Colegiului Decanilor și întâlnirea directorilor Șco­lilor Doctorale de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din țară.

Participanții la Congres și-au exprimat mulțumirea în urma dezbaterilor desfășurate pe tema „Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”, subliniindu-se actualitatea și importanța acesteia, precum și rolul Teologiei de a promova misiunea Bisericii, în scopul cultivării uni­tății de credință și de neam.

La finalul lucrărilor, pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor participanților la acest eveniment din viața ins­ti­tuțiilor teologice ortodoxe de grad universitar. Congresul s-a încheiat prin întocmirea unui Document final, ce cuprinde o sinteză a dezbaterilor și prin vizitarea Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea.