Alimentaţia femeii care alăptează

Un articol de: Ecaterina Dalas - 04 Octombrie 2008

Alimentaţia femeii care alăptează nu trebuie să difere de alimentaţia corectă din afara perioadei de sarcină şi lactaţie, cu precizarea că necesităţile metabolice se reduc treptat, odată cu dispariţia treptată a modificărilor de sarcină ale organismului matern

Lactaţia are rolul de a reduce excesul ponderal câştigat în sarcină, cu condiţia ca mama să se alimenteze raţional, fără excese. La fel ca în timpul sarcinii, se vor evita medicamentele ce se elimină în lapte, drogurile, alcoolul, cafeaua în exces, de asemenea unele ceaiuri şi sucuri (ex. cola), ce pot conţine cofeină şi pot agita bebeluşul. Există tot felul de opinii conform cărora unele alimente pot determina meteorism şi colici abdominale, opinii nefondate ştiinţific, de aceea recomandăm mamelor să mănânce tot ce doresc, iar în cazul în care constată efecte nedorite la un anumit aliment, să-l evite ulterior. Există posibilitatea ca unele alimente cu gust mai accentuat să modifice gustul laptelui (ex.: ardeiul iute, usturoiul, sosul de soia, lămâia, portocala, etc.) şi mama să constate fie scăderea apetitului sugarului, fie agitaţie şi colici abdominale (copilul se strânge şi se înroşeşte, plânge şi, uneori, refuză alimentaţia). În aceste situaţii este bine totuşi să se consulte un pediatru, pentru că poate fi vorba de o afecţiune reală şi doar în cazul în care aceasta s-a exclus să se pună pe seama alimentaţiei mamei. Aşa cum am mai vorbit şi la alimentaţia gravidei, femeia care alăptează ar fi bine să evite afumăturile, mezelurile exagerat de sărate şi cu conţinut ridicat de conservanţi, potenţiatori de aromă, culoare, aromă artificială de fum, conservele, sucurile din comerţ, cu conţinut ridicat de zahăr, coloranţi, dulciurile şi snackurile din pungi de aluminiu, atât de toxice. Binevenite sunt toate alimentele proaspete: carne bine prelucrată termic prin gătit, peştele proaspăt, lactate pasteurizate, brânzeturi, ouă, legume proaspete, fructe, paste făinoase, sucurile naturale preparate în casă. În general, atitudinea este „văzând şi făcând“. Mama se va alimenta în funcţie de preferinţe şi posibilităţi şi doar în cazul în care bebeluşul devine mofturos, agitat sau balonat şi cu colici se va evita alimentul cu gust mai accentuat, presupus a fi cauza, în acelaşi timp cu consultarea unui medic pediatru, pentru a exclude o afecţiune reală a copilului.