Alimente la același preț și calitate pentru toți europenii
Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la Bucureşti, a informat despre studiile care se fac la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene privind posibilitatea existenţei unor alimente de calitate mai scăzută, de la ţară la ţară, subliniind că trebuie contracarate practicile comerciale injuste. Ministrul sănătăţii, Florian Bodog, a subliniat, la rândul său, că românii au dreptul de acces la aceleaşi preţuri şi calitate alimentară ca alţi europeni.
Aflat în vizită în România, Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis a dat asigurări că, la nivelul UE, se face o analiză asupra dublului standard al alimentelor și a practicilor comerciale incorecte.
„Pentru moment ştim care e situaţia în opt dintre statele membre care deja au finalizat analiza. Comisia Europeană a cerut statelor membre o analiză a acestei situaţii şi a pus la dispoziţie fonduri pentru această analiză. Aceasta este o iniţiativă a Comisiei Europene, dar trebuie să vedem o perspectivă care include toate celelalte 28 de state membre, pentru că pot să existe situaţii diferite, în funcţie de ţară”, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Reprezentanţa Comisiei Europene.
Comisarul a mai afirmat că se va stabili o metodologie comună care va permite statelor membre să facă analizele necesare și se va asigura un cadru legal care va amenda practicile comerciale injuste.
Comisarul european a subliniat, de asemenea, că produsele alimentare care au calitate diferită de la o ţară la alta pot afecta pe termen lung sănătatea consumatorilor.
„După cum ştiţi, în Slovacia s-a organizat Summit-ul consumatorilor, tocmai pe această problemă, a standardelor duble, iar comisarul care s-a ocupat de acest portofoliu împreună cu mine am purtat aceste discuţii. Produsele alimentare care au o calitate dublă, pe termen lung, pot afecta sănătatea consumatorilor, deoarece un consum mai ridicat de zaharuri, sare şi grăsimi trans poate crea pe viitor probleme legate de diabet, cancer, boli cronice”, a mai precizat el.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Florian Bodog, a opinat că românii au dreptul de acces la aceleaşi preţuri şi calitate alimentară ca alţi europeni. „În ce priveşte calitatea produselor, vă spun doar un punct de vedere al percepţiei personale: că, dacă suntem cetăţeni europeni, cred că avem dreptul să avem acces la acelaşi nivel de calitate alimentară şi la acelaşi preţ, pentru că, din păcate, dacă într-adevăr există acest dublu standard şi preţul în România la un produs e mai mare decât preţul la acelaşi produs într-o altă ţară a UE, în condiţiile în care în România calitatea nu e atât de ridicată sau procentul de carne e mai scăzut, atunci înseamnă că avem o problemă şi aceasta cred că poate fi reglementată”, a susţinut Bodog, potrivit Agerpres.
Problematica dublului standard al calităţii produselor vândute de unele companii în Est, faţă de cele din Vest, reclamată în special de Ungaria și Cehia, este în atenția forurilor de la Bruxelles. Chiar Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu ocazia discursului privind starea Uniunii, a amintit acest subiect, declarând: „Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea”.
Mai mult, luna trecută, Comisia Europeană a publicat un set de orientări care permit autorităţilor naţionale să stabilească dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară.