Alimentele vor rămâne scumpe în acest an

Data: 17 Mai 2023

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că inflaţia anuală a coborât la 11,23% în aprilie, un nivel care nu a mai fost înregistrat de mai bine de un an. Cu toate acestea, preţurile alimentelor (+19,84%) continuă să crească mai mult decât cele ale produselor nealimentare (+5,83%) şi este posibil ca mâncarea să se scumpească în continuare având în vedere că există riscuri legate de vreme, de cererea mare şi de efectele inflației asupra companiilor, apreciază specialiștii.

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022, urmat de unt (+35,16%), cartofi (+34,15%), ouă (+30,71%), lapte (+27,97%), pâine (+17,97%), potrivit datelor publicate vineri de INS. Scumpirile sunt mult mai mari decât cele consemnate la mărfurile nealimentare, categorie în care se remarcă energia termică (+23,81%), alte mărfuri nealimentare (+16,18%) şi articolele de igienă şi cosmeticele (+14,62%). Combustibilii s-au ieftinit cu 3,92%, iar medicamentele cu 2,95%.

„În ultimul an, preţurile alimentelor în România au crescut cu aproape 20%. Campionii sunt zahărul, cu o creştere de peste 58%, urmat de unt (35%). Creşterea preţurilor la zahăr nu se limitează la România. Este un fenomen global. (...) Din nefericire, presiunile asupra preţurilor zahărului vor rămâne ridicate, deoarece industria preconizează o producţie mai mică în acest an”, a explicat analistul platformei eToro, Bogdan Maioreanu, citat de Agerpres.

De asemenea, untul a înregistrat o scumpire susținută în ultimii doi ani, însă începutul acestui an a adus o scădere abruptă pe plan european a preţurilor. „Untul cu 82% grăsime a scăzut la 463 de euro/100 kg, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul era de peste 700 de euro/100 kg”, a arătat specialistul.

Comparând datele din aprilie ale României cu cele ale ţărilor din UE care au raportat deja cifrele privind inflaţia, preţurile alimentelor din ţara noastră au crescut mai puţin (+20%) decât în Ungaria (+39%), dar mai mult decât în Franţa (+14) sau Grecia (+11%).

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de părere că ne putem aștepta la ieftiniri la alimente cum sunt legumele, fructele, ouăle și „s-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult: untul, uleiul comestibil”. 

Guvernatorul a atenționat că, pe termen lung, prețurile alimentelor din România se vor apropia de mediile europene. 

„După calculele pe care le-au făcut unele instituţii ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare din România sunt cam 50-60% din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil”, a susţinut Isărescu la prezentarea Raportului BNR privind inflația. (C. Z.)