Alocarea bugetară pentru Apărare va creşte la 2,5% din PIB

Data: 16 August 2022

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită ieri la malul mării în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a primului-ministru Nicolae Ciucă, a ministrului apărării Vasile Dîncu şi a preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Cu această ocazie a fost subliniat rolul important al Armatei Române în Alianţa Nord-Atlantică şi necesitatea alocării de fonduri suplimentare pentru modernizare. 

Marinarii români au sărbătorit ieri cea de-a 120-a aniversare, prilej cu care s-a subliniat nu doar importanţa regiunii Mării Negre, ci şi solidaritatea militarilor români şi aliaţi din cadrul NATO în faţa pericolelor externe. 

Preşedintele Klaus Iohannis a punctat, în alocuţiunea prilejuită de Ziua Marinei, locul tot mai important al ţării noastre în cadrul NATO. „În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa Nord-Atlantică. Prin activităţile comune desfăşurate de militarii români şi aliaţi aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc şi de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc”, a declarat preşedintele Iohannis, citat de Agerpres. 

Şeful statului a subliniat totodată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, iar acest lucru „este demonstrat nu numai prin vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni”, ci şi „prin prezenţa celor peste 5.000 de militari aliaţi în România”.

Preşedintele ţării a arătat că în actualul context internaţional „este necesar un nivel superior de ambiţie, inclusiv în domeniul Apărării, pentru a face faţă provocărilor multiple”, astfel că, începând cu anul 2023, „vom face un efort în plus pentru a creşte alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%”.

Fondurile vor fi folosite pentru a accelera înzestrarea şi modernizarea armatei României, inclusiv a forţelor navale, şi pentru a creşte nivelul de pregătire a militarilor „astfel încât să dispunem de o structură de forţe interoperabilă cu cele aliate şi mai eficientă, capabilă să asigure apărarea naţională şi să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliaţii noştri din NATO”. 

Sacrificiul marinarilor de-a lungul istoriei a fost subliniat de şeful Guvernului, generalul Nicolae Ciucă, care a amintit în mesajul transmis cu această ocazie de omagiul pe care trebuie să-l aducem cu toţii eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape. 

În portul Tomis numeroşi turişti şi constănţeni au asistat la parada navelor militare şi la manifestările cultural-artistice desfăşurate cu ocazia Zilei Marinei Române. (O. N.)