Alte scumpiri ale alimentelor, nejustificate
Majorarea preţurilor la alimente care a avut loc în ultima perioadă a fost conjuncturală şi nu sunt semne de extindere a scumpirilor, pentru că nu există motive de piaţă, a susţinut, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Mihai Vişan, la o conferinţă despre producţia sustenabilă de hrană şi risipa alimentară.
„Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenţei să investigheze preţurile la alimente, pentru că preţul cu care plecau şi pleacă unele produse din ferme este undeva cam la jumătate faţă de preţul de la raft. Avem situaţia specială a untului... Am importat influenţa a ceea ce se întâmplă în alte ţări. (...) Nu cred că mărirea preţurilor la alimente se va extinde şi nu se va accelera, pentru că nu sunt motive de piaţă. E vorba mai degrabă despre ceva conjunctural”, a explicat marţi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Mihai Vişan, la conferinţa „Eat Smart”.
În ceea ce priveşte legea care reglementează comercializarea a 51% de produse româneşti în magazine, oficialul MADR a precizat că autorităţile sunt în discuţii cu Comisia Europeană pentru a explica scopul acestui act normativ.
„Legea 150 care modifică Legea 321 are câteva puncte care au generat câteva avertismente de la Comisia Europeană. Suntem în discuţii cu Comisia pentru a explica scopul acestei legi şi ce urmărim pozitiv prin aplicarea ei. Există şi un proiect de modificare a legii care circulă la Parlament. Unul dintre puncte se referă la accesul producătorilor mici şi mijlocii pe piaţă. Primul lucru pe care trebuie să-l vedem este să ajutăm producţia. Atunci când produci mult şi bine devii automat competitiv. De asemenea, vrem să încercăm prin toate mijloacele să sprijinim coagularea micilor producători în cooperative”, a subliniat secretarul de stat din MADR.
Tot referitor la preţurile alimentelor din România, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea declara zilele trecute că acestea sunt corelate cu cele din zona euro, iar această corelare a fost favorizată în acest an de excesul de cerere internă.
El a explicat că o discuţie specială merită făcută despre bunurile alimentare volatile, aşa-numitele LFO, adică legume, fructe şi ouă. Sezonalitatea şi direcţia preţurilor din România sunt aliniate cu cele din Uniunea Europeană, dar volatilitatea este mai mare în România, însă în ambele sensuri - şi în sus, şi în jos, a susţinut viceguvernatorul BNR.
„Evoluţiile din 2017 la preţul alimentelor sunt corelate, cel puţin statistic, ca şi în anii anteriori, cu evoluţiile similare observate pentru preţurile de consum din zona euro însă, efectele reducerii TVA au ecranat această corelaţie. În 2017, transmisia între preţurile din zona euro şi preţurile din România este favorizată şi de excesul de cerere internă”, a subliniat el.
Demonstraţia viceguvernatorului vine după ce, miercuri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a fost criticat de ministrul agriculturii, Petre Daea, şi de premierul Mihai Tudose, pentru o afirmaţie similară.
Pe data de 17 noiembrie, ministrul agriculturii, Petre Daea, declara că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, întrucât analizele ministerului nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri.
La rândul lor, fermierii spun că îşi vând producţia la preţuri mai mici decât acum câteva săptămâni, iar produsele ajung la consumator cu preţuri mult mai mari.
Ulterior, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că unul dintre posibilele motive este creşterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor şi pune presiune pe inflaţie.