Ambasadorul Armeniei la Bucureşti, în vizită la Patriarhia Română

Un articol de: Ziarul Lumina - 23 Noiembrie 2017

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit miercuri, 22 noiembrie 2017, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia, în vizită de rămas-bun la încheierea misiunii diplomatice în România.

Domnul Hamlet Gasparian a fost însoțit de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitatea Excelenței Sale în România și a subliniat că relațiile istorice dintre cele două popoare trebuie intensificate. Preafericirea Sa a amintit că ocrotitorul slujirii sale patriarhale este Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, care, în anul 2008, a devenit ocrotitorul noului Paraclis din Reședința Patriarhală.
Patriarhul României a apreciat experiența poporului armean privind păstrarea identi­tății sale etnice în pofida dificultăţilor istorice.

Domnul ambasador Hamlet Gasparian a dorit să mulţumească pentru ospitalitatea şi prietenia poporului român şi a Bisericii Ortodoxe Române manifestate faţă de comunitatea armeană din România.

Excelența Sa a menţionat că, în cei șapte ani de activitate diplomatică, a avut ocazia să descopere continuitatea relației istorice dintre poporul armean și cel român, precum și similitudini valorice și de mentalitate care le unesc.Domnul ambasador a încurajat cunoaşterea reciprocă, realizând multiple vizite împreună cu armeni în toată România, îndeosebi în locurile unde a rămas vizibilă prezența armeană de veacuri. În timpul discuțiilor, au ­fost amintite evenimentele isto­rice dramatice pentru armeni de la începutul secolului ­20, ­urmate mai târziu de perioada ateismului comunist.La final, a fost exprimată speranța materializării unei viitoare curse aeriene ­ directe București-Erevan care va putea facilita organizarea de pelerinaje la multe locaşuri sfinte din Armenia și din România. (Biroul de presă  al Patriarhiei Române)