Amenzile rutiere ar putea conta la calculul prețului RCA
Prețurile mari ale asigurărilor RCA revin în atenție după ce o organizație a transportatorilor a criticat propunerile de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA pe care le-a înaintat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Transportatorii din COTAR spun că 80% dintre acestea vor duce la scumpirea poliţelor cu 30-40% și că autoritatea ar trebui „să fie trasă la răspundere pentru modul evident în care favorizează asigurătorii”.
Potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), propunerile de modificări legislative pe care le-a transmis ASF luna trecută Senatului conțin mai multe prevederi care vor defavoriza asiguratul. De exemplu, acesta va pierde bonusul dacă nu reînnoiește polița în 30 de zile de la expirare sau dacă ia o amendă rutieră.
„Iată cum vă vor afecta, dacă sunteţi şofer în România: «Nerespectarea continuităţii obligaţiei de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile» - art. 2, punctul 10, litera e. Concret, dacă aţi reuşit să obţineţi în cel puţin 4 ani de condus ireproşabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a preţului la RCA, dar nu vă reînnoiţi poliţa RCA în 30 de zile de la expirare, pierdeţi bonusul acumulat în toţi aceşti ani. E valabil şi pentru motociclişti, deşi circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA şi pentru lunile de iarnă”, susţin reprezentanţii transportatorilor.
Conform COTAR, vor fi luate în considerare amenzile de circulaţie la calcularea bonusului, mai exact „contravenţiile şi sancţiunile aplicate de personalul Poliţiei Române privind încălcarea regulilor pentru circulaţia vehiculelor”, iar contractul RCA va fi formulat în așa fel încât să permită firmei de asigurare „accesul (...) inclusiv la istoricul sancţiunilor aplicate conducătorilor de vehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, potrivit art. 2 pct. 10 lit. c) şi f)”. Astfel, companiile de asigurări vor „avea acces la datele cu caracter personal ale tuturor şoferilor” și vor putea să interpreteze în favoarea lor orice abatere a unui şofer şi să îi majoreze preţul la RCA prin pierderea bonusului la calculul preţului RCA, susţin transportatorii, potrivit Agerpres.
ASF mai propune polițe de asigurare pe perioade de 3 luni, 6 luni sau 12 luni, fiind eliminată poliţa RCA valabilă o lună.
Totodată, asiguratul RCA îşi va putea suspenda valabilitatea poliţei RCA pentru o perioadă limitată, dar doar dacă autovehiculul nu va staţiona în acest timp pe domeniul public, iar ASF şi companiile de asigurări vor putea solicita ca acesta să fie amendat dacă nu îşi ţine maşina în curte sau garaj pe toată perioada. Potrivit acelorași propuneri, „prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001”, nu se va mai putea plăti în 15 zile jumătate din cuantumul amenzii, mai spun transportatorii. (C. Z.)