„Amvon” - volumul IV, apariție editorială la Editura „Renașterea” din Cluj-Napoca
Al patrulea volum al colecției „Amvon”, semnat de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a apărut luni, 18 martie, la Editura „Renașterea”, și cuprinde 191 de cuvântări la Sfintele Taine și Ierurgii.
Arhim. Dumitru Cobzaru oferă în noul volum cuvântări rostite liber în faţa credincioşilor, fie în Catedrala Mitropolitană, fie la Mănăstirea Nicula, sau în alte biserici şi mănăstiri, de-a lungul celor 27 de ani de slujire pastoral-misionară. Volumul apărut la Editura „Renaşterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului este prefațat de pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.
„Familiaritatea care reiese din predicile părintelui exarh se exprimă în bucurie ori în tristețe, în cunoașterea în persoană a celor despre care vorbește, se remarcă din detaliile pe care le cunoaște despre cei la care se referă, din îndrumările și sfaturile pe care le oferă, din mângâierea sufletelor încercate. A face parte din familie înseamnă, în primul rând, să dăruiești și să te dăruiești. Acesta și este miezul textelor publicate în volumul de față: autorul lor transmite cititorilor – firesc și simplu, familiar, așa cum a așezat inițial în sufletul ascultătorilor – căldura sufletească autentică, ceva din ființa sa, din sufletul său. De aceea, subiectele abordate sunt nu doar foarte variate, ci luminoase, pline de speranță, deschid un orizont al așteptării pline de încredere, mesajul lor este unul pozitiv, încărcat mai ales de dragoste creștinească, de o anumită căldură spirituală care îl apropie pe autor de destinatar. Aceste caracteristici sunt posibile deoarece părintele Dumitru Cobzaru își cunoaște bine și, câteodată, chiar foarte bine destinatarii, căci – în cea mai mare parte – aceștia îi sunt fii duhovnicești, au sufletul cercetat, fac parte din «familie». Așa, predicatorul nu mai este un străin care dorește să se facă cunoscut, el nu construiește în necunoștință de cauză, grăbit, ex abrupto, o punte spre auditoriu; datorită sufletului său rostit prin cuvinte, el este puntea însăși!”, arată pr. prof. Ștefan Iloaie, în prefața celui de-al patrulea volum de predici.
Născut în 18 martie 1972, arhim. Dumitru Cobzaru este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmând, mai apoi, studii de master și doctorat, în prezent fiind doctorand al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj. Între 2000 – 2009 a fost stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde a început, împreună cu vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a mănăstirii. Arhim. Dumitru Cobzaru este autorul mai multor volume de predici și sfaturi duhovnicești.