Ana Blandiana, „Doctor Honoris Causa” la Alba Iulia

Un articol de: Oana Rusu - 17 Mai 2018

Simpozionul „Centenarul Unirii Românilor și Europa de Azi. Religie şi geopolitică”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, aflat la cea de-a XVII-a ediție, a continuat în cea de a doua zi, 15 mai, cu ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa poetei Ana Blandiana, pentru contribuţia sa la promovarea și păstrarea identității naționale.

În cuvântul „Laudatio”, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a arăttat că „acceptul doamnei academician Ana Blandiana de a deveni, astăzi, membru Doctor Honoris Causa al Universității «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia nu poate decât să ne onoreze pe deplin și îi suntem profund recunoscători pentru bucuria pe care ne-o face. Nădăjduim ca, în anii ce vor urma, să fim părtași și parteneri fideli la toate acțiunile de recuperare a memoriei culturale corecte a românilor și de promovare a unei conștiințe naționale nealterate. În aceste momente, în care România și întreaga Europă traversează o criză a identității creștine, dar și a iden­tităților naționale, avem cu toții nevoie să apelăm la credință, așa cum se exprima nu demult doamna Ana Blandiana. În linii mari, acestea sunt elementele ce definesc, major, activitatea oaspetelui nostru, care – după expresia Sfântului Apostol Pavel - «slujba sa o face deplin» (cf. II Timotei 4, 5)”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În prelegerea sa, Ana Blandiana a subliniat că tânăra generaţie are ca modele de patriotism pe făuritorii Marii Uniri de la 1918, şi, de asemenea, a îndemnat „să avem puterea să credem în rădăcinile creştine ale Europei, căreia îi aparţinem nu numai geografic, ci şi juridic, prin statul pe care ei l-au creat. Pentru a continua să existe, acest stat trebuie asumat de fiecare nouă generaţie în parte şi salvat din ghearele răului, care în istorie îşi schimbă numele, dar nu şi dorinţa de a ne stăpâni şi de a ne împiedica să fim noi înşine”.

Corul secţiei de muzică a Facultăţii de Teologie din Alba Iulia a prezentat, la final, un concert de muzică religioasă şi patriotică.

Lucrările Simpozionului In­ter­național de Știință, Teologie și Artă, ce se înscriu în tematica anului 2018, declarat de Biserica Ortodoxă Română „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” au început luni, 14 mai, sub genericul „Centenarul Unirii Românilor și Europa de Azi. Religie şi geopolitică”. La Facultatea de Teologie Ortodoxă albaiuliană s-au reunit  ierarhi, teologi, profesori universitari din centre academice din țară și din străinătate, oameni de cultură, clerici, monahi și doctoranzi.