Aniversare la Centrul Ecumenic de la Sibiu
Studenții care participă la semestrul ecumenic de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu au sărbătorit vineri, 7 iunie, cei cinci ani de când programul academic a fost deschis. Pe lângă manifestările academice, programul sărbătorii a cuprins și vernisarea unei expoziții de icoane pictate de studenți.
Semestrul ecumenic a devenit în cei cinci ani de când a fost deschis, unul dintre programele academice de prestigiu din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Veniți la Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul universității sibiene, studenții de la universități din Germania, Austria sau Elveția au posibilitatea ca, timp de câteva luni, să descopere la Sibiu bogăția spirituală a Ortodoxiei și diversitatea culturală a Transilvaniei.
Pe lângă cursurile academice în limba germană, programul semestrului ecumenic mai cuprinde și activități duhovnicești, excursii la mănăstiri și obiective turistice, participarea la slujbele religioase din diferite locașuri de cult ortodoxe și nu numai.
„Semestrul ecumenic este un program inițiat pentru a oferi posibilitatea ca studenții de teologie catolică, evanghelică, reformată să cunoască mai îndeaproape Biserica Ortodoxă. Experiența de cinci ani încoace a fost foarte bună, iar toți studenții care au trecut pe aici de cinci ani încoace au revenit aproape în fiecare an și am reușit să încropim mici proiecte comune, ei fiind pastori, preoți în Bisericile lor. Programul este ca la o facultate de teologie, cuprinzând cursuri zilnice, întâlniri directe cu comunități, cu proiecte sociale, cu monahi și preoți, organizăm excursii în alte orașe, la mănăstiri, și marele câștig este că, pe lângă informația prezentată aici de profesori, încercăm să-i ducem direct la oamenii care trăiesc Ortodoxia”, ne-a spus coordonatorul semestrului ecumenic, pr. dr. Alexandru Ioniță.
Icoane pictate de studenți
Programul aniversării a cuprins ateliere, slujbe religioase și momente de evaluare a activităților din cadrul semestrului ecumenic. Studenții au avut posibilitatea să discute cu reprezentanții Centrului de Cercetare Ecumenică despre lucrurile care pot fi îmbunătățite pe viitor pentru ca ceilalți studenți care vor studia la Sibiu să aibă parte de experiențe și mai frumoase.
La finalul zilei a fost inaugurată expoziția de icoane realizate chiar de studenții din cadrul programului de studiu. Cu sprijinul iconarului Maria Fulea, studenții au învățat să picteze icoane bizantine, iar la vernisaj au împărtășit din experiențele lor de la atelierele de pictură, care au fost pentru cei mai mulți dintre ei o oportunitate de a descoperi și mai mult despre Ortodoxie, despre spiritualitatea răsăriteană, viețile și cultul sfinților în spațiul ortodox.