Aniversarea Centrului de Studii Transilvane

Un articol de: Oana Rusu - 28 Octombrie 2016

Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj aniversează 25 de ani de la reînființare. Manifestările organizate în cinstea acestui eveniment, derulate pe 2 noiembrie, cuprind prelegeri și conferințe științifice, un moment muzical susținut de Cvartetul Quartz și o expoziție de carte care reflectă activitatea editorială a Centrului. Ședința festivă va începe de la ora 11.00, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB). Vor lua cuvântul acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și directorul Centrului de Studii Transilvane, acad. prof. dr. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. dr. Liviu Maior, acad. prof. dr. Ionel Haiduc, conform unui comunicat al UBB.

Centrul de Studii Transilvane este un institut de cercetare aflat în structura Filialei Cluj a Academiei Române, cu origini în epoca interbelică, sub forma Centrului de Studii şi Cercetări privitoare la Transilvania, înfiinţat în 1942 în cadrul Universităţii „Regele Ferdinand I” din Cluj-Napoca, aflată, în acele vremuri, în refugiu la Sibiu. Sub conducerea lui Silviu Dragomir, Centrul a publicat cărţi, a găzduit conferinţe, a publicat revista „Revue de Transylvanie” exclusiv în limbi de circulație inter­na­țională. În 1944, Centrul a fost transferat la Cluj, unde sub coordonarea savantului Silviu Dragomir a contribuit la întocmirea documentaţiei necesare dele­gației României la Conferința de Pace de la Paris, pentru a apăra și justifica drepturile istorice ale României asupra Transilvaniei. Activitatea Centrului privitoare la Transilvania a încetat în 1948.

În 1991, Centrul a renăscut ca departament clujean al Fundaţiei Culturale Române, condusă atunci de scriitorul Augustin Buzura. Reînființarea sa a beneficiat de sprijinul savantului David Prodan, printre puținii aflați încă în viață, dintre colaboratorii fostului Centru, de implicarea unor universitari clujeni între care prof. univ. dr. Liviu Maior, care a și devenit întâiul său director.
Activitatea institutului s-a concretizat prin publicarea trimestrială și la zi a revistei „Transylvanian Review” (continuatoarea publicației „Revue de Transylvanie”, și din 2008 singura revistă de istorie din România indexată ISI Thomson Reuters), prin editarea a sute de cărţi, majoritatea în limbi străine, prin organizarea a zeci de conferinţe internaţionale. Centrul desfășoară o activitate de promovare, în mediile științifice internaționale, a rezultatelor cercetărilor referitoare la istoria, cultura și ci­vilizația Transilvaniei, ca parte integrantă a României, conform unui comunicat al UBB.