ANPC: Nu există risc de contaminare de la alimente sau ambalaje
Potrivit comunicărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, nu există risc real de infecţie cu coronavirus prin alimente şi nici prin intermediul ambalajelor alimentare, transmite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Totodată, directorul ANPC reamintește că operatorii din domeniul alimentar au deja implementate şi verificate reguli stricte de igienă care au scop evitarea contaminării alimentelor cu noul coronavirus.
„Nu există risc real de infecţie prin alimente. Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) rezultă că nu există nici un raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii COVID-19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informaţii privind prezenţa în aliment a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Deşi studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia“, a precizat, într-o postare pe Facebook, preluată de Agerpres, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
El a reamintit, în context, că operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate şi verificate regulile de igienă, cu scopul prevenirii contaminării alimentelor cu agenţi patogeni, inclusiv cu noul coronavirus. Totodată, în această perioadă, în unităţile din domeniul alimentar sunt în continuare necesare regulile privind distanţarea fizică, evitarea contactelor externe, dar și măsurile suplimentare de igienă acolo unde este cazul (în unităţile de vânzare cu amănuntul). „În plus, faţă de măsurile de igienă curente, sunt necesare următoarele: punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor/şerveţelelor de unică folosinţă la intrarea şi ieşirea din unitate, informarea corectă şi corespunzătoare a consumatorilor privind regulile de igienă, identificarea punctelor de atingere cu risc şi asigurarea că ele sunt curăţate şi dezinfectate (coşuri cumpărături, cântare, mânere etc). În cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de către consumator, fiind necesare următoarele: vânzare asistată (preparate carne, brânză, preparate culinare gătite, brutărie şi patiserie), spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuşi, curăţarea şi igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacâmurilor şi a tuturor suprafeţelor cu care intră în contact produsul alimentar“, arată directorul general al ANPC.
(Cristina Zamfirescu)