ANSVSA: În România nu au fost cazuri de ciocolată Kinder contaminată
România nu se află pe lista țărilor în care au fost înregistrate îmbolnăviri cauzate de consumul unor produse Kinder, dar loturi din acest tip de ciocolată au fost retrase deocamdată din magazine, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.
Autoritățile europene responsabile de siguranța alimentară sunt în alertă, după apariția, în cel puțin nouă state europene, a zeci de toxiinfecții alimentare care au legătură cu ciocolata Kinder.
ANSVSA a fost notificată marţi, 5 aprilie, de autorităţile belgiene asupra deciziei companiei Ferrero de retragere a unor loturi de produse, din cauza suspiciunilor de contaminare cu salmonella. Este vorba despre ciocolata Kinder Surprise, Kinder Schoko Bons, Kinder Mini Ouă Pungă, Kinder Happy Moments şi Kinder Mix.
„Retragerea voluntară de pe piaţa internaţională, inclusiv din România, şi rechemarea de la consumatori a mai multor loturi de produse Kinder se fac pe baza principiului precauţiei”, menţionează Autoritatea.
Lunea trecută, producătorul italian Ferrero a scos de la vânzare ouăle de ciocolată Kinder Surprise în Marea Britanie şi Irlanda. Miercuri, compania a revenit şi a spus că nici un produs Kinder nu a ieşit pozitiv atunci când a fost testat pentru salmonella.
Cu toate acestea, există suspiciuni că la baza îmbolnăvirilor ar fi produsele Kinder provenite din fabrica din Arlon (Belgia), a cărei autorizație de funcționare a fost retrasă, vineri, de agenţia belgiană pentru siguranţă alimentară.
Toxiinfecţiile alimentare provocate de salmonella se manifestă prin tulburări gastrointestinale însoţite deseori de febră în primele 48 de ore de la consum. (C. Z.)