ANSVSA recomandă temperaturi adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă agenţilor economici şi operatorilor din industria alimentară să asigure temperaturile adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar, în perioadele cu temperaturi ridicate. Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis agenţiei Rompres, recomandările ANSVSA vizează interzicerea introducerii produselor de origine animală, depreciate calitativ, în scopul reprocesării sau reambalării, evacuarea subproduselor şi deşeurilor care nu sunt destinate consumului uman din spaţiile de prelucrare, preparare sau procesare a alimentelor, asigurarea unei calităţi corespunzătoare a apei şi efectuarea analizelor necesare. Strategia ANSVSA de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii şi bunăstării animale şi sănătăţii publice veterinare, în perioada sezonului estival 2008, are o componentă de siguranţă alimentară, pentru protejarea sănătăţii publice. Conform acesteia, fiecare autoritate veterinară din judeţe, respectiv a municipiului Bucureşti a luat măsuri corespunzătoare referitoare la evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate, asigurarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării, interzicerea sacrificării animalelor în alte locuri decât în abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitar-veterinare, interzicerea transportului în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific, interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnii care nu a fost inspectată, ştampilată şi certificată sanitar veterinar.