Anul Nou întâmpinat de credincioşii olteni

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 03 Ianuarie 2017

Prima zi a anului nou, însoţită cu prăznuirea Tăierii-împrejur a Domnului şi ziua Sfântului Vasile cel Mare, a fost întâm­pinată de sute de credincioşi în bisericile şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei. La Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a slujit Sfânta Liturghie în Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista” – Dudu.

Ca în fiecare început de an, creştinii orto­docşi din Mitropolia Olteniei s-au adunat la rugăciune în sfintele locaşuri pentru a întâmpina o întreită prăznui­re: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare şi Anul Nou. Cu acest binecuvântat prilej, IPS Părinte Irineu a săvârşit Sfân­ta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Bisericii-paraclis „Maica Pre­cista” – Dudu.

„Trebuie să stăm uniţi laolaltă în comuniunea Bisericii”

La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa şi semnificaţia întreitei prăznuiri. La final, mesajul s-a îndreptat către păstrarea unităţii credin­cio­şilor în Biserica Ortodoxă şi în­mulţirea darurilor dobândite de la Mântuitorul Hristos. „În lumea aceasta, Dumnezeu ne-a rânduit spre chemare deosebită, căci fie­ca­re dintre noi, după creaţia lui Dumnezeu, suntem persoane uni­ce şi avem de împlinit cele necesare mântuirii noastre într-un chip cu totul deosebit. De aceea, nu trebuie să fim separaţi unii de alţii, ci trebuie să stăm uniţi laolaltă în comuniunea sfântă a Bisericii, Trupul Tainic al Mântuitorului Iisus Hristos. El S-a întrupat din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, unindu-Se cu noi în chip desăvârşit pentru ca într-Însul să dobândim cu toţii unire şi cuprin­dere. Deci, suntem cu toţii cuprinşi în Biserica Lui, împăr­tăşindu-ne din lumina, sfinţenia şi dragostea Tatălui Ceresc. Dacă am primit de la Dumnezeu da­­ruri deosebite, trebuie să stăm în comuniune unii cu alţii pentru a le înmulţi pe acestea. În acest fel, unitatea sfântă a cre­din­cioşilor trebuie să se păs­treze neclintită în Sfânta Biserică, aşa cum mărturisim în Învăţătura de Credinţă: «Cred întru Una Sfântă, Sobornicească şi Aposto­lească Biserică». Suntem aşadar precum mlădiţele în viţa-de-vie, Tatăl cel Ceresc fiind Viticultorul, Care Se îngrijeşte ca toţi să aducă roadă bogată”, a spus IPS Pă­rinte Irineu.

Liturghii arhiereşti la Râmnic şi Turnu Severin

În prima zi a anului nou, Înalt­preasfințitul Părinte Var­sanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a să­vâr­șit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfân­tul Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat personalitatea duhov­nicească a Sfân­tului Ierarh Va­sile cel Mare, care, „prin scrierile teologice, cât și prin lucrarea socială desfășurată în comuni­tățile pe care le îndruma, a rămas în cinstirea Bisericii drept un model de ierarh care a așezat lucrarea filantropică alături de Li­turghie, fiind pomenit și drept un luminător al Dumnezeirii Celei întreit strălucitoare. Cu dumne­zeiască cuviinţă a apărat dogma cea adevărată, iar prin experiența rugăciunii neîncetate și a slujirii Dumnezeieștii Li­turghii a definitivat textul liturgic cunoscut drept Liturghia Sfân­tului Vasile cel Mare”. La final, Părintele Arhi­episcop i-a binecuvântat pe toți cei care au fost prezenți la Sfânta Liturghie, îndemnându-i să îm­pli­nească învățătura cea dreaptă prin săvârșirea faptelor bineplă­cute lui Dumnezeu.

În aceeaşi zi, Preasfinţitul Pă­rinte Nicodim, Episcopul Seve­rinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin, iar Preasfin­ţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea.