Apel la umanitate

Data: 24 August 2023

Tânăra Alexandra, care a decedat în Maternitatea din Botoşani, „nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale”, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. Concluziile preliminare ale inspectorilor ­sanitari i-au scos din nou în stradă pe botoşăneni care au cerut ­cadrelor medicale „mai multă ­empatie pentru pacienţi”. 

Opinia publică din România este revoltată şi mâhnită totodată de moartea, la doar 25 de ani, a Alexandrei Ivanov, mamă a trei copii mici, care s-a internat în Maternitatea din Botoşani cu o sarcină oprită din evoluţie.

Concluziile preliminare ale raportului Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani au evidenţiat că „pacienta nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale”. „Pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23:30 cu sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare. (...) În intervalul orar 23:30-00:45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă. În intervalul orar 00:45-7:35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire (...)”, se precizează în raportul DSP.

Documentul făcut public de inspectorii sanitari i-a scos din nou în stradă pe botoşăneni, care, în faţa maternităţii, au aprins candele, au depus flori şi au solicitat medicilor şi asistentelor „mai multă empatie pentru pacienţi”. 

În paralel, pe reţelele de socializare, mamele care au născut în maternitatea botoşăneană (şi nu numai) au povestit propriile experienţe traumatizante prin care au fost nevoite să treacă în timpul naşterii, acuzând nu doar lipsa de profesionalism, ci şi indiferenţa, limbajul suburban şi chiar lipsa de umanitate a cadrelor medicale.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis corpului medical că „trebuie lucrat mai mult pe partea de empatie”, apreciind că evenimentul tragic a fost posibil mai mult ca urmare „a lipsei de interes”. 

Şi Doina Federovici, președinta Consiliului Judeţean Botoşani, în subordinea căruia se află unitatea spitalicească, a solicitat atât „demisiile medicului curant şi medicului de gardă într-un gest de minimă responsabilitate”, cât şi „mai multă empatie faţă de pacienţi”. Aceasta l-a demis ieri din funcţie pe managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati Botoşani, Angel Călin.

În acelaşi timp, prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie şi fost manager al Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a precizat, potrivit Agerpres, că „aprecierea unui caz medical este foarte greu de făcut de la distanţă”, însă este „de neconceput lipsa de comunicare în cursul nopţii cu personalul medical”. (O. N.)