Apostolul Toma, prăznuit la catedrala din Turnu Măgurele

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 07 Octombrie 2024

Catedrala „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” și „Sfântul Apostol Toma”, din municipiul Turnu Măgurele, județul Teleorman, și‑a sărbătorit duminică, 6 octombrie, cel de‑al doilea ocrotitor, pe Sfântul Apostol Toma. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu Preasfinția Sa au făcut parte: părintele protosinghel Calinic Stan, starețul Mănăstirii Crângu, părintele Ioana Cristian, protopop de Turnu Măgurele și parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii a 20‑a după Rusalii (cf. Luca 7, 11‑16), care ne‑a înfățișat învierea fiului văduvei din Nain.

„Această minune săvârșită de Hristos Domnul demonstrează, în primul rând, puterea lui Dumnezeu asupra morții, anticipând propria Sa Înviere și învierea tuturor la sfârșitul vremurilor. Învierea fiului văduvei este un semn al biruinței vieții asupra morții și un simbol al viitoarei vieți veșnice promise de Hristos Domnul celor care cred în El. În al doilea rând, această minune subliniază compasiunea Mântuitorului față de femeia văduvă, care era îndurerată. De aceea, El nu doar că este puternic, dar este și profund milostiv, sensibil la suferința umană. Văduva din Nain este simbolul unei omeniri îndurerate și neajutorate, iar Mântuitorul Iisus Hristos este cel care intervine din dragoste, fără să fie rugat, pentru a aduce speranță acolo unde părea că nu mai există”, a spus Preasfinția Sa.

Părintele Ioana Cristian, parohul bisericii, i‑a mulțumit ierarhului locului pentru bucuria făcută comunității parohiale prin slujirea arhierească la hramul din acest an.

În ajunul hramului, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Pantocrator”.