Aproximativ un miliard de oameni suferă de lipsa apei potabile

Data: 21 August 2009

▲ În cadrul Săptămânii mondiale a Apei, delegaţiile din peste 130 de state, reunite la Stockholm, au atras atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi oamenii din cauza lipsei apei ▲ Soluţia pentru rezolvarea crizei apei o reprezintă conştientizarea consumului ridicat de apă ▲

În Africa, femeile din zonele rurale sunt nevoite, deseori, să parcurgă distanţe foarte lungi pentru a găsi apă, iar acest lucru poate întrerupe programul şcolar al fetelor, care duce, inevitabil, la scăderea abilităţii femeilor de a se descurca în societate, au arătat oficialii din statele africane. Diplomatul suedez Jan Eliasson a susţinut că un pahar cu apă reprezintă „un lux pentru 800-900 de milioane de oameni din lume“, oficialul subliniind faptul că între 4.000 şi 5.000 de copii mor zilnic din cauza lipsei de apă potabilă sau din cauza bolilor cauzate de lipsa apei. Câştigătorul Premiului pentru Apă, din anul 2009, Bindeshwar Pathak, i-a îndemnat pe delegaţi să urgenteze măsurile de combatere a crizei apei. „Discutând doar despre această problemă nu înseamnă rezolvarea ei“, a arătat Pathak. La sfârşitul acestei săptămâni, Pathak îşi va ridica premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar din India şi pentru convertirea deşeurilor în energie electrică. Criza apei ar putea sta şi la baza unor conflicte armate, potrivit lui David Grey, consultant pe probleme de apă în cadrul Băncii Mondiale din Africa şi Asia de Sud. Cercetătorul britanic John Anthony Allen, premiat la Stockholm pentru studiul privind consumul internaţional de apă virtuală, a afirmat că lipsa apei potabile este cauzată şi de exportul de apă virtuală. Allen consideră ca soluţia nu este încetarea tranzacţiilor internaţionale, ci conştientizarea consumului ridicat de apă: „Trebuie să învăţăm să facem economii la consum şi să protejăm resursele doar aparent inepuizabile de apă potabilă“. Potrivit experţilor, apa virtuală se regăseşte nu doar în formă lichidă sau ascunsă în corpul uman, ci şi în alimente şi în produsele pe care le folosim zi de zi. „În timpul producţiei de alimente, la însămânţarea produselor agricole sau în timp ce hrănim animalele se consumă apă. Aceasta este apa virtuală, existentă în fiecare ceaşcă de cafea, în fiecare felie de pâine şi în fiecare tricou“, explică Roland Gramling, expert al Organizaţiei internaţionale „World Wide Fund for Nature“ (WWFN).