Arhiepiscopia Bucureştilor acţionează legal pe Platoul Bucegi

Data: 15 Septembrie 2014

În ceea ce priveşte informaţiile eronate difuzate de postul de televiziune Antena 3 referitoare la o presupusă sfin­ţi­re a locului pe care va fi constru­i­tă o biserică pe Platoul Bucegi pentru care nu s-au obţinut avi­zele de construcţie, pentru co­rec­ta informare a opiniei publice pre­cizăm:

1. În ziua de 13 septembrie 2014, pe Platoul Bucegi nu a fost sfinţit locul pe care va fi construită o biserică, ci s-au oficiat Acatistul Sfintei Cruci în ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci de a doua zi (14 septembrie) şi o slujbă de po­me­nire a eroilor nea­mului românesc la îm­pli­ni­rea a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial (1914).

Pentru acest eveniment religios cu caracter naţional, Ar­hi­e­pis­­copia Bucureştilor a obţinut avizul favorabil  numărul 10.424/11.09.2014 din partea Ad­ministraţiei Parcului Natural Bucegi, inclusiv pentru accesul auto şi pentru amplasarea provizorie a unui cort în formă de bi­serică, fără fundaţie, aşa cum prevede Legea nr. 50/1991.

2. În ceea ce priveşte biserica din zid care va fi construită pe Platoul Bucegi, până în prezent au fost obţinute terenul în folo­sin­ţ­ă gratuită  în suprafaţă de 3.000 mp din partea Consiliului local al oraşului Buşteni prin ho­tă­rârea nr. 3341/2012 şi avizul favorabil de construire a noului locaş de cult nr. 3/martie 2014 din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. De asemenea, s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost înaintat spre aprobare Consiliului Judeţean Prahova.

După aprobarea PUZ-ului, va fi realizat proiectul pentru autorizarea viitorului locaş de cult şi va fi întocmită documen­ta­ţia tehnică pentru obţinerea auto­rizaţiei de construire, conform legislaţiei în vigoare. Abia atunci Arhiepiscopia Bu­cu­reş­ti­lor va începe construirea bise­ri­cii de pe Platoul Bucegi.

În concluzie, evenimentul religios din ziua de 13 septembrie 2014 s-a desfăşurat în condiţii legale, iar biserica de pe Platoul Bucegi va fi construită după obţinerea autorizaţiei de construire. Probabil autorul ştirii fie s-a documentat superficial, fie a încercat să umbrească un eveniment religios apreciat de toţi cei prezenţi. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor)