Arta eclesială românească, prezentă la Lyon

Un articol de: Ziarul Lumina - 10 Martie 2019

Cele 30 de icoane românești din secolul al XVII-lea sunt expuse până în 5 martie la biserica romano-catolică din cartierul Fourvière al orașului Lyon, Franța. Este pentru prima dată când aceste opere de artă părăsesc România și participă la o expoziție în străinătate. Evenimentul se desfășoară în contextul anului 2019 declarat Anul cultural Franța-România.

Icoanele zugrăvite pe lemn sau pe sticlă care fac obiectul expoziției găzduite de bazilica din Fourvière sunt clasate la categoria Patrimoniu.

„Lucrările realizate pe sticlă, deși nu s-au bucurat multă vreme de o apreciere deosebită din partea artiștilor plastici sau a criticilor de artă, autorii lor fiind simpli țărani necunoscuți în epocă ca mari pictori bisericești, surprind prin acuratețea reprezentărilor și exprimă trecutul artistic religios al României”, a declarat Bernard Berthod, curatorul muzeului de artă religioasă din Fourvière.

Astăzi, aceste lucrări sunt considerate ca una din emblemele culturii și tradițiilor ortodoxe ale satului românesc. Icoanele româ­nești pe sticlă sunt extrem de căutate și constituie o sursă de inspirație atât pentru artiștii contemporani români, cât și străini.

Expoziția adună și icoane zugrăvite pe lemn, de o valoare excepțională, care mărturisesc influențele balcanice, rusești și bizantine asupra artei bisericești din România.

Cine vizitează Lyonul până în data de 5 martie are ocazia unei incursiuni în istoria României, a picturii bisericești ortodoxe din Europa de Est, prin intermediul unei arte total necunoscute în Franța. (A.P.)