Arta olăritului la Parohia Prozanic din Călărași

Data: 20 Iunie 2023

Parohia „Sfântul Gheorghe”-Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, a organizat sâmbătă, 17 iunie, un atelier dedicat meșteșugului olăritului, intitulat „Olăritul, artă și tradiție”. Grupul de copii și tineret „Preoteasa Elena” al parohiei din județul Călărași s-a întâlnit cu Ovidiu Dumitrescu, din Vulcana-Pandele, județul Dâmbo­vița, unul dintre puţinii meşteri profesionişti în arta olăritului din România, ne-a transmis părintele paroh Ștefan Cătălin Niță.

Însoţit de roata de olărit adusă tocmai din atelierul său şi de boţuri de lut, meșterul a realizat farfurioare, boluri şi căniţe. La rândul lor, copiii au învățat să pregătească lutul pentru olărit, să construiască un vas pe rotativa manuală, să întindă foi din lut și apoi să creeze formele pe care le doresc, să decoreze un vas cu pigmenți speciali, să glazureze un obiect și să folosească tehnica macrame cu șnururi pentru a scoate în evidență obiectele de lut.

La final, meșterul popular a dăruit Grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena” al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Prozanic roata de olărit împreună cu toate materialele și accesoriile necesare exersării acestui meșteșug.