Artemis 1: zbor-test în jurul Lunii

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 28 Noiembrie 2022

Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat la 16 noiembrie, având ca destinație o zonă aflată la 64.000 km în spatele satelitului natural al Pământului, într-o misiune care marchează debutul ambițiosului program american Artemis de a recuceri Luna, informează AFP. Decolarea din noiembrie a fost cea de-a treia încercare de lansare, după două anulări în ultimul moment, în vara acestui an, din cauza unor probleme tehnice şi a două uragane care au afectat baza din Florida.

Misiunea Artemis 1 este programată să dureze în total 25 de zile, iar multe etape pot fi în continuare problematice, însă decolarea acestei rachete-gigant, de 98 de metri înălţime, dezvoltată timp de mai bine de un deceniu, reprezintă deja un real succes pentru NASA.

La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, acest zbor-test, care va face ocolul Lunii fără aselenizare şi fără astronauţi la bord, va trebui să confirme că vehiculul este potrivit pentru un viitor echipaj, care va avea o prezenţă umană de durată pe Lună, în vederea pregătirii unei călătorii pe Marte. „Multă sudoare şi lacrimi au fost puse în această rachetă”, a spus directorul NASA, Bill Nelson. Aterizarea în Oceanul Pacific este programată pentru data de 11 decembrie 2022.

În 2024, Artemis 2 va duce astronauţi în apropierea Lunii, fără să aselenizeze. O onoare rezervată echipajului de pe Artemis 3, cel mai devreme în 2025.