Așezământ social-filantropic sfințit la Horia

Un articol de: Pr. Valentin Băltoi - 24 Septembrie 2024

Sâmbătă, 21 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Horia, Protopopiatul Roman, pentru a binecuvânta lucrările de zidire a Așezământului social-filantropic așezat sub ocrotirea Sfântului Gheorghe Pelerinul.

La finalul Sfintei Liturghii, referindu-se la Evanghelia zilei, părintele vicar a vorbit credin­cioșilor și pelerinilor prezenți despre cauzele oboselii ființiale a omului, adică despre cele care obosesc mintea, inima și trupul, despre înțelesul duhovnicesc și lucrarea lăuntrică a apei, vântului și focului, și despre odihna pe care o putem dobândi numai în relație cu Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, în atmosfera de bucurie a comunității parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a așezământului.

În cuvântul de învățătură, ierarhul și-a exprimat bucuria de a fi prezent într-o comunitate de oameni bine închegată și cu dragoste de biserică, apoi a vorbit despre valoarea efortului pe care îl fac ctitorii de lăcașuri închinate lucrării lui Dumnezeu în lume. 

La final, preotul paroh Gheorghe Smerea a mulțumit ierarhului pentru sprijinul oferit în cei cinci ani dedicați zidirii acestui edificiu și pentru prezența la acest eveniment, apoi a mulțumit donatorilor, preoților și enoriașilor.

În semn de prețuire și recunoștință pentru im­plicarea în construirea Așezământului cultural și social-filantropic al Parohiei Horia, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim a oferit plachete și distincții de vrednicie ctitorilor fondatori, iar preotului paroh i-a conferit Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului.

După săvârșirea slujbei de sfințire, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba Acatistului închinat Sfântului Gheorghe Pelerinul, hramul așezământului de la Horia, în semn de mulțumire pentru ajutorul duhovnicesc acordat comunității parohiale. Totodată, pelerinii pre­zenți la acest eveniment au avut ocazia de a se închina unei copii a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, aflată în patrimoniul Parohiei Horia, și unei părticele din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul aduse spre venerare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, cunoscută sub numele de „Sfântul Ioan Domnesc”, locul unde s-a nevoit timp de 26 de ani sfântul nemțean.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.