Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - Hârja“ şi oportunităţile de finanţare ale Grupului de Acţiune Locală

Un articol de: Pr. Ilarion Mâţă - 31 Octombrie 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - Hârja“ a semnat bugetul aferent contractului de finanţare din cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Valea Trotuşului.

Sedinţa de lucru din 28.10.2016 a avut drept principal obiectiv întrunirea Adunării Generale în vederea semnării bugetului aferent contractului de finanţare pentru perioada 2017-2023. Strategia de dezvoltare locală a GAL Valea Trotuşului are în vedere finanţarea de proiecte pe o serie de măsuri şi domenii de intervenţie:

- sprijinirea înfiinţării de forme asociative de cooperare;

- investiţii în înfiinţarea, dezvoltarea, modernizarea şi diversificarea activităţii fermelor mici şi mijlocii;

- crearea de noi unităţi de colectare şi procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanţurilor alimentare integrate, respectiv integrarea sistemelor de colectare şi comercializare;

- investiţii în gestionarea zonei Natura 2000;

- înfiinţarea sau dezvoltarea activităţilor neagricole în spaţiul rural;

- achiziţionarea de dotări şi servicii pentru sprijinirea conservării patrimoniului material şi local;

- investiţii locale de bază destinate populaţiei rurale, inclusiv a celor de agrement, culturale şi a infrastructurii aferente;

- măsuri de intervenţie asupra comunităţilor marginalizate prin acţiuni sociale şi de integrare.

În cadrul şedinţei a fost prezentată fiecare dintre aceste măsuri, beneficiarii eligibili, condiţiile de eligibilitate, precum şi criteriile de selecţie a beneficiarilor sau rata de cofinanţare. Participanţii, atât din domeniul privat, cât şi din cel public, au dialogat în mod interactiv în vederea maximizării oportunităţilor de accesare a fondurilor şi dezvoltarea zonelor pe care le reprezintă.

Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - Hârja“ este membru al Grupului de Acţiune Locală de la începutul anului 2015, alături de 13 U.A.T. -uri, alte ONG-uri, instituţii publice şi private din această regiune, selectate în urma mai multor evaluări şi pe baza unor competenţe dobândite anterior.