Astăzi debutează la Iaşi Simpozionul Internaţional „Dumitru Stăniloae“
La Iaşi se va derula, în perioada 12-14 mai, cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“. Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi va avea tema „Teologie şi pedagogie. Identitate specifică şi responsabilitate comună în actul educaţiei“.
Simpozionul este inclus în seria manifestărilor dedicate Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Vor fi prezenţi la Iaşi peste 50 de invitaţi din ţară şi străinătate, care vor susţine referate pe secţiuni. Simpozionul se va încheia sâmbătă după-amiază cu un concert de muzică psaltică, susţinut în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Mai multe detalii despre manifestarea ştiinţifică ne-a oferit părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi: „Ca în fiecare an, vom avea oaspeţi din străinătate, dar şi din ţară, de la facultăţi de teologie importante. Din străinătate vom avea doi oaspeţi din Grecia, dar şi din Franţa, Marea Britanie, Austria şi din ţara-soră şi vecină, Republica Moldova. Din ţară vor susţine comunicări profesori de la Bucureşti, Sibiu, Cluj, Craiova, Alba-Iulia, Oradea. Vor fi prezentate puncte de vedere privitoare atât la teologie, cât şi la pedagogie, şi la modul cum cele două discipline pot merge împreună. O componentă importantă a discuţiilor o va constitui teologia, respectiv pedagogia, în viziunea şi în lucrarea părintelui Dumitru Stăniloae, având în vedere că el a fost mai întâi profesor şi apoi rector al Academiei Andreiene, după cum a fost profesor şi la Institutul Teologic din Bucureşti mai mulţi ani, cu o activitate didactică şi pedagogică foarte importantă. Chiar eu personal voi vorbi despre «Activitatea pr. Dumitru Stăniloae ca părinte teolog şi pedagog - model pentru profesorii de teologie de astăzi»“.
Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc astăzi, la ora 9:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a rectorului Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Vor urma apoi prezentările de lucrări pe secţiuni, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“.