Atelier de creaţie iconografică la Braşov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 Aprilie 2016

Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Braşov organizează în perioada 11-25 aprilie un ateliere de creaţie artistică şi iconografică, intitulat “Icoana Maicii Domnului”. Atelierul se va desfăşura la sediul Asociaţiei “Tinerii din ziua de azi”, situat pe strada Căpitan Ilie Birţ, nr. 23.

Braşovenii au posibilitatea să participe la atelier în fiecare zi între orele 9.00-13.00 şi 14.00-19.00. Mai mulţi iconari vor fi prezenţi la atelier pentru a le descoperi doritorilor tainele realizării unei icoane: Alex Bularca, Anca Petreanu, Andrei Muşat, Izabela Nicolae, Maria Apan, Magdalena Anganu, Matei Tulban, Ovidiu Gliga, Răzvan Boboc şi Silviu Kolober. Iconarii îi vor introduce pe cei interesaţi în lumea icoanei, descoperindu-le tehnicile principale, abordări ale temei şi multe alte lucruri interesante din lumea artei iconografice.

„Propunerea de anul acesta vine ca un mesaj purtător de bucurie. Icoana Maicii Domnului ne angajează pe toţi la o viziune minunată, aceea a lumii văzute şi nevăzute. Această relaţie atât de frumoasă dintre divinitate şi om am considerat că trebuie consemnată nu doar printr-un discurs, ci și printr-un atelier, prin care Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus să fie şi mai bine pusă în valoare. Capacitatea icoanei de a comunica cu noi prin tipologiile ei diverse este una evidentă, având în ea toate elementele necesare comuniunii - iconografice, teologice, liturgice. Este o icoană a darului şi una care ne vesteşte în permanenţă că nu suntem singuri”, ne-a spus profesorul şi iconarul Ovidiu Gliga.

„Întâlnirea tainică a omului cu Dumnezeu”

Braşovenii sunt aşteptaţi joi, 14 aprilie, la o conferinţă cu tema „Întâlnirea tainică a omului cu Dumnezeu”, organizată în cadrul atelierului. Invitaţii conferinţei sunt protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, şi preotul Laurenţiu Milotoiu, iar toţi cei interesaţi de discuţii sunt aşteptaţi de la ora 19.00 la sediul asociaţiei menţionate. Braşovenii vor afla mai multe despre legătura spirituală a omului cu divinitatea şi despre locul icoanei în viaţa creştinului.

„Evoluţia imaginii iconografice, şi în particular cea a Maicii Domnului, a trecut prin multe transformări şi totuşi, Tradiţia Bisericii Ortodoxe a păstrat-o în cea mai deplină formă. Icoana Fecioarei întruchipează forma desăvârşită a iubirii necondiţionate; de aceea, ea sălăşluieşte şi în cele mai importante locuri din Biserică: în altar, naos şi pronaos. Este trupul, «muntele din care s-a tăiat piatra», «uşa încuiată prin care a trecut Dumnezeul tuturor», este omul prin care a venit mântuirea noastră. Toate aceste argumente tainice care s-au dat înainte de plinirea vremii sunt sume ale frumuseții depline, ale curajului şi iertării, sunt izvoare nesecate de adevăr şi dreptate. De aceea Maica Domnului se reprezintă în atâtea feluri (Eleusa, Hodighitria, Galactophylussa, Glycophliussa), tocmai pentru a ne spune că este cea mai apropiată de noi, descoperindu-se permanent în inimile noastre”, ne-a mai spus profesorul Ovidiu Gliga.