Atelier interactiv de radiolocație, pentru tineri brașoveni
La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Brașov, coordonată de pr. lect. dr. ing. Ciprian Nistor, de la Capela Universității „Transilvania” din Brașov, a organizat un atelier interactiv de radiolocație pentru elevi și studenți.
Tinerii au stabilit legături radio din diferite puncte, transmițând către bază date despre poziția lor geografică, temperatura aerului și viteza vântului. Participanții s-au împărțit în două echipe și au pornit în explorare pe două trasee diferite, într-o zonă în care nu aveau semnal la telefonul mobil. La coborârea spre bază, cele două echipe s-au întâlnit, oferindu-și sprijin în rezolvarea unor mici neconcordanțe tehnice. Cu ocazia acestui atelier, elevii și studenții au aflat informații noi despre specificul comunicării prin unde radio, despre echipamentele utilizate în acest tip de comunicare – stații radio, analizoare de spectru, amplificatoare, altimetre, antene, busole ș.a.
Această activitatea a fost și un bun prilej pentru exersarea muncii în echipă, a învățării prin cooperare și, mai ales, pentru petrecerea timpului liber în mijlocul naturii, departe de poluarea electromagnetică a orașului. Activitatea a fost susținută de protopopul de Brașov, Dănuț Gheorghe Benga, și de alți binevoitori.
Asociația „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Brașov are ca principal scop organizarea de activități complementare misiunii pastorale, respectiv acțiuni social filantropice și cercetare teologică.
Principalele obiective al asociației sunt: activităţi de cercetare inter și transdisciplinare din domeniul științific (medical, ingineresc, fizică, bioinginerie, biofizică, bioetică și teologie ortodoxă); susținerea proiectelor de cercetare științifică; organizarea de conferințe pentru promovarea acțiunilor științifice și pastoral-misionare; sprijinirea copiilor și a tinerilor proveniți din familii sărace sau dezorganizate, a persoanelor vârstnice sau cu handicap, a celor cu pensii mici și a celor aflate în nevoie; -promovarea educației moral-religioase și a valorilor creștin-ortodoxe.