Ateliere de creaţie religioasă la Oradea
În preajma sărbătorii Învierii Domnului, în incinta Palatului Copiilor din Oradea se desfășoară în fiecare an ateliere de creație cu tematică specifică acestei perioade. Activitatea din săptămâna „Şcoala Altfel” s-a desfăşurat în cadrul expoziției județene „Patimile și Învierea Domnului”, ediţia a XI-a, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Oradiei și Palatul Copiilor Oradea.
Peste 100 de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Liceul de Arte din Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Școala Gimnazială Remetea, structura Drăgoteni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, respectiv profesoara de religie Maria Bronț de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, au oferit probe de măiestrie. Copiii au încondeiat ouă, au făcut vitralii, au pictat icoane pe sticlă, au lucrat în tehnica șervețelului, origami sau quilling. Atelierele au fost susținute de elevi de la clasele primare, gimnaziale și liceale și coordonate de cadre didactice de diverse specialități, și de artiști populari.
Activitatea s-a desfășurat luni, 18 aprilie, în prima zi din săptămâna „Şcoala Altfel” sub genericul „Să știi mai multe, să fii mai bun”, în cadrul expoziției județene „Patimile și Învierea Domnului”, ediţia a XI-a, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Oradiei și Palatul Copiilor Oradea.
Prezent la eveniment, pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei, a oferit celor prezenţi iconiţe din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
În holul și în sala festivă a Palatului Copiilor din Oradea, în cadrul expoziției mai sus amintite sunt expuse lucrări elaborate în cadrul atelierelor de creație, dar și în cadrul cercurilor de la nivelul unităților de învățământ din județ. Se regăsesc icoane pe sticlă și lemn, aranjamente cu tematică pascală, ouă încondeiate, felicitări etc.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 12 mai, urmând ca lucrările evaluate de către un juriu de specialitate să fie premiate în cadru festiv. Icoanele vor fi donate unor spitale și aşezăminte sociale din cuprinsul Eparhiei Oradiei.
Anual, sute de copii trimit lucrări pentru această expoziție, încercând, prin preocupările lor, să arate că talanții pe care i-au primit de la Dumnezeu îi înmulțesc, sub coordonarea dascălilor lor, care reușesc să îi apropie pe preșcolari și pe elevii de liceu deopotrivă de valorile spirituale. Produsul muncii lor reprezintă expresia bucuriei, a dragostei de frumos și darul de suflet oferit cu generozitate cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.