Ateliere de încondeiat ouă, destinate copiilor şi tinerilor
La muzeul parohial din Cuciulata, județul Brașov, a avut loc un atelier de încondeiat ouă la care au participat copii din satele Cuciulata și Comăna de Jos, Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov. De asemenea, copiii şi tinerii din parohia sibiană Guşteriţa II au participat la mai multe ateliere de creaţie în cadrul cărora au confecţionat felicitări şi au încondeiat ouă.
Protopopiatul Rupea, prin protopopul Alexandru Petrica, în colaborare cu Parohia Cuciulata, prin parohul Mircea Comșa, au organizat un atelier de închistrit ouă. Îndrumarea tehnică a fost asigurată de localnice ale satului Cuciulata, păstrătoare ale tradiției locale de închistrit ouă. Au participat copii din satele Cuciulata și Comăna de Jos.
Pentru încondeiatul ouălor se folosește metoda „scrierii” cu un instrument special, numit condei, și ceară de albine încălzită. Pe oul fiert se conturează motive decorative cu ceară, precum: coada rândunicii, broasca, căpăstrul, cârja, fierul de plug, cărarea rătăcită, frunza de stejar, vioara, cuibul de rândunică, cuibul de viespi etc. După conturarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roșie obținută pe cale naturală în trecut, azi din coloranți sintetici. Pe ouă se mai „scrie” anul când au fost realizate și „Hristos a înviat!”.
Muzeul parohial păstrează o colecţie de obiecte tradiţionale precum şi o parte dintre descoperirile arheologice din zonă. Colecţia Muzeografică poartă numele lui Aaron Pumnul, Cuciulata fiind locul de naştere al cărturarului. Muzeul a fost amenajat în 1998 şi conţine o cameră arheologică, unde se păstrează vase din aşezările din jur, o cameră a personalităţilor, dedicată lui Aaron Pumnul şi Soniei Cluceru, o actriţă născută aici, o cameră cu unelte şi o cameră cu specific ţărănesc.
Atelierele de creaţie în Guşteriţa, Sibiu
După ce au organizat bazarul de mărţişoare, copiii şi tinerii din parohia sibiană Guşteriţa II au început să se pregătească pentru sărbătorile pascale. Astfel, ei au participat la mai multe ateliere de creaţie, în cadrul cărora au confecţionat felicitări şi au încondeiat ouă, toate aceste obiecte fiind apoi expuse, în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, în cadrul unui nou bazar, organizat în curtea bisericii.
„Activitatea noastră a fost bine receptată şi răsplătită de enoriaşi. În cadrul atelierelor de lucru am îmbinat lucrul cu jocul şi cu discuţii. În cadrul întâlnirilor noastre am pus accentul pe crearea unei atmosfere primitoare, atrăgătoare și care să favorizeze coagularea unui grup parohial de tineri și copii”, a spus parohul Marius Tofan.