Atelierul de interpretare psaltică „Aleph“ - ediţia I
În perioada 1-3 aprilie 2016, Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi, în colaborare cu Asociaţia culturală „Byzantion“, a organizat prima ediţie a unui proiect de instruire în interpretarea artei psaltice, adresat actualilor membri ai colegiului, studenţilor Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, precum şi membrilor Corului „Aleph“.
La iniţiativa arhim. Hrisostom Rădăşanu şi a diac. Alexandru Grigoraş, Atelierul de interpretare psaltică „Aleph“ l-a avut ca prim invitat pe prep. univ. drd. Adrian Sîrbu din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei culturale „Byzantion“. Cursurile practice şi teoretice la care au participat 25 de cursanţi au tratat, în principal, un subiect de mare interes, noţiuni introductive în tehnica vocală psaltică (funcţiile aparatului sonor, fonaţia, vocalele - poziţionare, timbralitate şi stilistică, exerciţii de încălzire a vocii în muzica psaltică).
De asemenea, s-au analizat intervalica glasului I şi a derivatelor acestuia (teorie, audiţii şi exemplificări), ornamentica - noţiuni introductive şi lucrarea semnelor hironomice.
Analiza comparativă a cântării Doamne, strigat-am, glasul I, în diverse interpretări a vizat exersarea tehnicilor de ornamentare a aceleiaşi piese în funcţie de lucrarea semnelor şi, implicit, de viziunea estetică personală.
Finalul ediţiei a fost marcat de slujba Vecerniei celei Mari la Biserica Metocul Maicilor, precum şi de slujba Sf. Litughii la Biserica „Sf. Gheorghe“, vechea Catedrală Mitropolitană, unde participanţii, grupaţi în două strane, alături de studenţii Secţiei de Muzică Religioasă a Universităţii de Arte „George Enescu“, au urmărit punerea în aplicare a aspectelor dezbătute. (Adrian Sîrbu, Asociaţia culturală „Byzantion“)