„Atunci când Dumnezeu ne cheamă, să-I răspundem”

Un articol de: Andrei Fărcaş - 14 Decembrie 2021

Credincioşi în număr mare au participat duminică, 12 decembrie, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit a fi citit în a 28-a Duminică după Rusalii, când aminteşte de Pilda celor poftiţi la cină.

„Până la praznicul Naşterii Domnului mai sunt două săptămâni, iar astăzi am slujit la sfânta noastră catedrală, pentru ca să ne bucurăm de atmo­sfera colindelor şi de prezenţa credincioşilor care răspund chemării Domnului de a veni la ospăţul cel duhovnicesc, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pentru a primi Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie, (...) iar chemarea Bisericii, prin glasul Evangheliei de astăzi, este ca, atunci când Dumnezeu ne cheamă, să-I răspundem, să nu existe pretexte şi să nu existe motive în viaţa noastră pentru care nu I-am răspunde lui Hristos, deoarece o chemare înseamnă o mare onoare”, a spus ierarhul.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a arătat că Evanghelia lui Dumnezeu se adresează neamurilor, iar fiecare neam să devină, la rândul lui, un nou popor ales al lui Dumnezeu: „Mântuitorul i-a chemat pe toţi. A venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. Şi de aceea, cei care sunt chemaţi în al treilea rând sunt această categorie de oameni”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de Cosmin Lauran.